Antena Căutare

"Joaca" de-a cresterea impozitelor - MFP: Actualizarea taxelor locale cu inflatia, obligatie stabilita prin Codul Fiscal si asumata cu FMI

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat, miercuri, proiectul de HG privind actualizarea taxelor si impozitelor locale cu rata inflatiei pe ultimii trei ani (16,05%). Seara, premierul Victor Ponta a spus ca s-a enervat ca reprezentantii Ministerului nu l-au consultat si nu au explicat mai clar, iar joi dimineata HG-ul a fost scos de pe site-ul institutiei. Joi la pranz insa, MFP a revenit si a anuntat ca actualizarea taxelor locale cu inflatia este obligatie stabilita prin Codul Fiscal si asumata cu FMI.

Actualizarea impozitelor si taxelor locale prin indexarea cu rata inflatiei reprezinta o prevedere expresa din Codul Fiscal, asumata si in acordul cu partenerii externi, si trebuia realizata pana la 30 aprilie, insa guvernul precedent nu a respectat termenul limita, a anuntat, joi la pranz, Ministerului Finantelor.

MFP a publicat, miercuri, proiectul de HG privind actualizarea taxelor si impozitelor locale cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluand in mare parte prevederile unui proiect de ordonanta publicat de minister in luna martie, dar care nu a ajuns sa fie aprobat in Guvern.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat ca primarii vor decide daca impozitele, taxele si amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflatia din perioada 2010-2012, si a aratat ca s-a enervat ca reprezentantii Ministerului Finantelor nu l-au consultat si nu au explicat mai clar.

Dar, joi la pranz, MFP a transmis un comunicat prin care precizeaza ca: "In concordanta cu prevederile art.292 alin.1 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, o data la 3 ani se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale, tinand cont de evolutia ratei medii a inflatiei de la ultima indexare, prin Hotarare de Guvern initiata in comun de Ministerul Finantelor Publice si de Ministerul Administratiei si Internelor. Codul Fiscal este elaborat conform normelor europene in domeniu si orice guvern are obligatia de a-l respecta", informeaza Mediafax.

Iar din textul articolului invocat de MFP nu rezulta ca indexarea este fi optionala: "(1) In cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale, care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza o data la 3 ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare.2) Sumele indexate se initiaza in comun de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Administratiei si Internelor si se aproba prin hotarare a Guvernului, emisa pana la data de 30 aprilie, inclusiv, a fiecarui an".

MFP estimeaza ca, prin indexarea la inflatie a impozitelor si taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor creste cu 531,62 milioane de lei in urmatorii trei ani, desi in proiectul publicat in luna martie se prevedea un impact bugetar semnificativ mai mare, de peste 800 de milioane anual.

Fostul presedinte ANRE, trimis in judecata pentru trafic de influenta... Leul a pierdut teren in fata euro. Cursul a urcat pana la 4,5426 lei/euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x