Antena Căutare

Liderii UE se intalnesc la Bruxelles pentru ultima sansa de salvare a economiei europene

Sefii de stat si de guvern din Europa se reunesc in aceasta seara la Bruxelles in cadrul unui summit considerat drept al ultimei sanse pentru salvarea economiilor din regiune.


Va fi un „plonjon in necunoscut", potrivit presedintelui francez Nicolas Sarkozy. Ieri a fost inlaturat unul dintre ultimele obstacole din calea solutiei dorite. Patru mari partide germane, uniunea crestina, social-democratii, liberalii si Verzii, s-au inteles in privinta unei motiuni care aproba doua dintre scenariile aflate in studiu pentru extinderea capacitatii de reactie a Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF).

Documentul stipuleaza ca plafonul garantiilor germane trebuie sa ramana la 211 miliarde de euro, ca ideea Comisiei Europene privind instituirea unei taxe pe tranzactii financiare trebuie pusa in aplicare si, nu in ultimul rand, ca Banca Centrala Europeana trebuie sa puna capat programului de achizitii de obligatiuni suverane de pe piata secundara. Or, proiectul concluziilor summitului din zona euro, care a circulat ieri pe culoarele Uniunii, afirma contrariul, si anume ca BCE trebuie sa continue aceasta politica in numele sustinerii tarilor in dificultate.

Reducerea datoriei elene cu 50%


Incurcat de aceasta decizie a politicienilor germani, presedintele UE Herman Van Rompuy a facut, telefonic, un tur al capitalelor europene, in incercarea de a calma tarile care nu fac parte din zona euro, ingrijorate de urmarilor deciziilor tarilor care folosesc moneda euro pentru viitorul lor.

El a fixat ordinea de zi a Consiliului European, care va debuta la 18.00 ora Belgiei, cu o ora inaintea intalnirii la nivel inalt a statelor din zona euro. Pe agenda de lucru, alaturi de noul mecanism complex al EFSF, figureaza recapitalizarea bancilor cu 108 miliarde de euro si stabilizarea datoriei Greciei care cuprinde cea mai mare contributie a creditorilor privati ai Atenei. Un subiect dezbatut intens de reprezentantii Italiei, Germaniei si ai Frantei.

Se vorbeste despre o reducere a datoriei elene cu 50% pentru a readuce Grecia pe o linie de plutire. Pe de alta parte, expertii Comisiei Europene au fost in permanent contact cu Italia, unde premierul Silvio Berlusconi a reusit, in ultima clipa, sa impuna noi masuri de austeritate.

Traian Basescu: "Daca am avea un buget cu 3% deficit, Romania ar trebui sa imprumute 71,6 miliarde RON"... Jeffrey Franks: Traim vremuri incerte, nu stim care va fi urmatoarea tara care va cadea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x