Antena Căutare

Magiunul de Topoloveni, singurul produs alimentar romanesc cu protectie comunitara

Desi exista o diversitate a produselor traditionale inregistrate la nivel national, de la branzeturi, produse din carne, de panificatie sau de brutarie, pana la bauturi, miere, fructe si legume, deocamdata magiunul de Topoloveni ramane singurul produs alimentar care a reusit sa obtina protectia comunitara.

Specialistii Ministerului Agriculturii au declarat ca la ora actuala mai sunt doua produse romanesti ce au depus documentatie la minister pentru obtinerea protectiei comunitare, respectiv Carnatii de Plescoi si pestele Novac afumat din Tara Barsei.

"La ora actuala au fost depuse documentatii la minister pentru Carnatii de Plescoi si pestele Novac afumat din Tara Barsei de catre Asociatia pentru Promovarea Carnatilor de Plescoi si Asociatia Doripesco, prima solicitand Indicatie Geografica Protejata (IGP), iar cea de-a doua Denumire de Origine Protejata (DOP), ambele sisteme asigurand protectia denumirii produselor agricole si alimentare identificate", a declarat, pentru Agerpres, Iuliu Gabriel Malos, consilier produse traditionale in MADR.

Specialitatea Traditionala Garantata (STG) este un alt sistem de atestare care asigura, de asemenea, protectia denumirii produselor agricole la nivel european.

Cum se obtine protectia comunitara

Potrivit specialistilor MADR, pasii care trebuie urmati pentru obtinerea protectiei comunitare pentru un produs traditional vizeaza, in primul rand, constituirea grupurilor de producatori care vor intocmi caietul de sarcini, respectiv documentul care cuprinde date privind numele si descrierea produsului, aria geografica si dovada ca produsul este originar din aceasta, metoda de obtinere a produsului si legatura intre calitatea sau caracteristicile acestuia cu mediul geografic sau originea geografica, autoritatile ori organismele care verifica, elemente suplimentare de etichetare.

Ulterior este incheiat, contra cost, un contract cu un organism privat de certificare, acreditat la nivel national, care verifica in laboratoarele proprii daca produsul respecta ceea ce scrie in documentatie, oferind totodata consultanta si sprijin pentru completarea dosarului. Pasul urmator vizeaza depunerea caietului de sarcini la MADR, studierea acestuia fiind de 30 de zile.

Daca dosarul respecta toate normele prevazute in regulamentele nationale si europene incepe perioada de opozitie, de 60 de zile, in care orice alt producator sau asociatie poate contesta documentatia. Urmatoarea etapa, dupa finalizarea perioadei de opozitie la nivel national, consta in transmiterea cererii la Comisia Europena in vederea inregistrarii si dobandirii protectiei la nivelul UE.

Daca nu exista opozitie, documentatia poate fi trimisa la reprezentanta Romaniei la Bruxelles, intrand deja in protectia nationala. Studierea dosarului de catre forul european se poate extinde si pe o perioada de un an.

Sursa: Fin.ro

Foto: totmai.ro

Petrom scumpeste carburantii pentru a treia oara in 2012... Rezervele valutare ale Chinei au scazut cu 20,5 miliarde de dolari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x