Antena Căutare

Media: Peste 60 de ziare locale au fost inchise in doi ani de criza

In 2010, presa locala a pierdut peste 40 de publicatii, potrivit viceprese­din­telui Asociatiei Patronale a Editorilor Locali (APEL), Gruita Ienasoiu. De asemenea, bilantul mai indica si o reducere de personal de pana la 6.000 de angajati din industria mass-media din 2008 si pana in prezent. Mai mult, pu­blicitatea in presa scrisa s-a intors la jumatatea nivelului de acum sapte ani, respectiv 30 de milioane de euro. Dez­vol­tarea pe online ramane principala speranta de crestere.

Dupa mai bine de doi ani de la debutul crizei, unul din cele mai afectate domenii - mass-media - numara cu pana la 6.000 de angajati mai putin, conform estimarilor presedintelui FRJ Media - Sind, Cristi Godinac.

Daca anul trecut era considerat anul negru in istoria pre­sei, pe plan local peste 1.200 de jurnalisti ramanand fara job, anul 2010 se pare ca l-a depasit pe 2009.

Din cei aproximativ 22.000 de angajati cu carte de munca in industria mass-media, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), au mai ramas 15.000-16.000", spune Cristi Godinac.

La nivel central, trustu­rile de presa si-au restrans la minimum echipele redactionale, iar pe plan local multe redactii au fost inchise. Conform datelor com­paniei de monito­rizare a presei, Media Image Group, au dis­parut 54 de titluri locale de la debutul cri­zei si pana in luna octombrie anul cu­rent.

Numai in 2009 au fost inchise peste 20 de redactii, declara Cristi Godinac. De asemenea, vice­presedintele Aso­cia­tiei Patronale a Edi­to­rilor Locali (APEL), Gruita Ienasoiu, preci­zea­za ca anul acesta s-au inchis aproximativ 40-50 de publicatii locale.

Viitorul nu suna bine

Gruita Ienasoiu considera ca in 2010 presa locala a fost „molestata, bruscata, brutalizata, sicanata si sacaita". Perspectivele sunt si mai sumbre si nu se vede nicio urma de sprijin din partea autoritatilor pentru industria mass-media, ba din contra, comple­teaza Cristi Godinac. „Semnalele sunt negative, amintesc doar propunerea senatorului Ioan Ghise - «Legea jurnalistului» - si cel mai important semnal de la cel mai inalt nivel a fost atunci cand presa a fost inclusa in Strategia Nationala de Aparare a Tarii pentru ca reprezinta o vul­ne­rabilitate la adresa securitatii nationale", subliniaza Cristi Godinac. Acesta a mai spus ca, la sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lunii februarie, Aidan White, secretarul general al Federatiei Inter­nationale a Jurnalistilor, va veni intr-o misiune in Romania pentru a discuta cu autoritatile despre starea presei, dupa care va realiza un raport care va fi trimis catre institutiile europene printre care si Comisiei Europene.

Tot articolul, in Financiarul

Banca Mondiala: Romanii au trimis circa 40 de mil. $ in tara in ultimii sase ani... Piata auto: Vanzarile de masini noi au scazut in primele 11 luni cu 18,3%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x