Antena Căutare

Mexico City: Criza din zona euro, pe masa G20

Ministrii Finantelor si guvernatorii bancilor centrale din cadrul G20 (cele mai mari economii ale lumii) se intalnesc in acest weekend, in cadrul unui summit organizat in Mexic, la numai cateva zile dupa ce Uniunea Europeana a aprobat cel de-al doilea ajutor pentru Grecia, in valoare de 130 miliarde euro. Printre principalele subiecte aflate pe agenda summit-ului se afla criza datoriilor din "Zona euro" si resursele Fondului Monetar International, care a avertizat ca incertitudinile privind sustenabilitatea datoriilor de stat ar putea provoca o noua runda de recesiune mondiala.

In timp ce China, Japonia, Brazilia si Mexicul, tara care detine presedintia rotativa a G20, au sugerat ca sunt dispuse sa ajute "Zona euro", SUA inca nu a dat semne ca ar vrea sa contribuie.

Marii exportatori din China si Japonia au dat semnale clare ca sunt pregatite sa participe la rezolvarea crizei din "Zona euro", in contextul scaderii cererii in UE. Dar ministrul japonez al Finantelor a spus ca are o conditie: UE sa creeze un mecanism de protectie mai solid.

Subsecretarul Trezoreriei SUA pentru afaceri internationale, Lael Brainard, a declarat insa, in Congresul SUA, ca Administratia de la Washington nu doreste suplimentarea fondurilor disponibile FMI.

De asemenea, economistii apreciaza ca americanii, chinezii si japonezii vor cere, probabil, inca odata liderilor euro sa angajeze mai multe resurse proprii in solutionarea crizei datoriilor de stat inainte de a cere ajutor din afara.

In acelasi timp, oficialii europeni vor face presiuni, in cadrul summit-ului din Mexico City, pentru a determina celelalte state G20 sa suplimenteze contributiile la Fondul Monetar International (FMI) pentru a ajuta la rezolvarea crizei, potrivit analistilor.

Iar directorul general al FMI, Christine Lagarde a anuntat inaintea summit-ului ca vrea suplimentarea resurselor Fondului cu 500 miliarde de dolari.

Rompetrol majoreaza pretul carburantilor... Petrolul Brent, la maximul ultimelor 9 luni!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x