Antena Căutare

Ministerul Economiei scoate la suprafata afacerea ,,Rosia Montana''

Dupa ce, recent, ministrul economiei Ion Ariton a declarat ca-si doreste renegocierea proiectului de la Rosia Montana, iar seful statului Traian Basescu s-a aratat unul dintre sustinatorii exploatarii aurifere, Ministerul Economiei a facut public pe site-ul sau contractul si actele aditionale de infiintare a societatii Rosia Montana Gold Corporation.

Pe portal pot fi gasite trimiteri atat la contractul de societate Euro Gold Resources SA din 1997, statutul Euro Gold Resources cu aditionalele, cat si la actul constitutiv al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) din 2000, cu cele cinci seturi de acte aditionale la constituirea RMGC.

La scurt timp dupa iesirea la rampa a presedintelui Traian Basescu pe tema proiectului ,,Rosia Montana", Ministerul Economiei s-a conformat si a publicat contractul de asociere intre societatile ce reprezinta statul si firma canadiana Gabriel Resources Limited. De mentionat este si faptul ca in prealabil si ministrul Ion Ariton si-a manifestat intentia de a renegocia contractul de asociere cu firma canadiana in vederea inceperi exploatarii miniere.

Statul roman a tinut secret contractul de asociere timp de 14 ani, adica timp de patru guvernari, perioada in care au avut loc numeroase dispute si dezbateri legate de oportunitatea exploatarii aurifere din zona Rosia Montana.

Indiferent de procentele negociate in societatea care exploata mina aurifera, in toata aceasta perioada bugetul statului roman a fost privat de sume considerabile ce ar fi putut rezulta din proiectul de exploatare.

Autoritatile nu au estimat potentialul afacerii

Nici pana in momentul desecretizarii contractului autoritatile nu au reusit sa elaboreze un studiu de fezabilitate din care sa rezulte date concrete privind valoarea zacamantului ce urmeaza a fi exploatat. In schimb societatea canadiana estimeaza beneficiile statului din proiectul minier Rosia Montana la peste 2,1 miliarde dolari.

,,Aceste sume vin din trei surse: participatia de 19,3% pe care o detine in compania RMGC ii asigura o cota proportionala din profitul obtinut de proiect, redeventele miniere aplicate pentru productia de aur si argint obtinuta, care sunt virate bugetului de stat, precum si impozitele si taxele pe profit, salarii, proprietati, accize, taxe de exploatare si altele", arata conducerea companiei canadiene in urma studiului realizat.

Potrivit actului constitutiv al societatii Euro Gold Corporation SA, incheiat in anul 1997, la formarea companiei, capitalul social era de 3.939.100.000 de lei (vechi), impartit in 275.000 de actiuni nominative cu o valoare nominala de 50.000 de lei. Din valoarea totala Regia Autonoma a Cuprului Deva detinea 33,8%, Gabriel Resources 65%, Minexfor 0,5%, Cepromin 0,5% si Upsrueem 0,2% din capital.

In articolul 20 al actului constitutiv se mentioneaza ca ,,actionarii isi asuma reciproc obligatia de a pastra fata de terti secretul absolut cu privire la informatiile confidentiale referitoare la datele si activitatea societatii, cu urmatoarele exceptii: autoritati guvernamentale, autoritatile administratiei publice locale sau centrale implicate in activitatea geologica si de minerit, detinatorii capitalului social al actionarilor, precum si organelor lor de conducere sau de control (din Romania sau strainatate), banci cu care se intra in relatii comerciale, organisme fiscale, consultantii de specialitate ai societatii, precum si fata de viitorii potentiali actionari".


La ultima notificare inregistrata la Registrul Comertului in 22 iulie 2011 in societate au mai ramas doar Gabriel Resources, detinuta de omul de afaceri Frank Timis cu 80,7% din actiuni (494.340.621,06 lei), si Minvest (societatea cu actionar majoritar Ministerul Economiei), cu 19,3%, reprezentand 118.333.749,82 lei.

Sursa: Financiarul

Republica Moldova a inregistrat la sase luni o crestere economica de 7,5%... Exportul de mobila a crescut in cinci luni cu 18%, iar productia a urcat cu 3,8%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x