Căutare Live

Motivul pentru care s-au înregistrat scumpiri record la alimente. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a venit cu explicații

Ministerul Agriculturii a explicat că prețurile la alimente au crescut drastic, în contextul creșterii prețurilor la energie și gaz. Totuși, Adrian Chesnoiu a afirmat că odată cu apariția producțiilor românești de legume, vom asista la o diminuare a prețurilor acestora.

Ministrul Agriculturii a explicat scumpirile record la alimente

Hepta & Shutterstock

Ministrul Agriculturii a descris fenomenul scumprii alimentelor ca pe un „bulgăre de zăpadă”, care s-a rostogolit de la creșterea prețurilor la energie și gaz. Adrian Chesnoiu a explicat la Digi24 motivul pentru care asistăm la o creștere record în ceea ce privește prețul alimentelor.

„Cifrele anunțate privind inflația sunt rezultatul a ce spuneam că se va întâmpla în urmă cu doi ani, când au început să crească prețurile la gaze și energie, era evident că vor lovi undeva.

Creșterea prețurilor la energie și gaz a creat bulgărele de zăpadă care s-a rostogolit. Să ne uităm cât era prețul materiilor prime anul trecut și cât e acum.

Toate au ridicat costul produselor finite și s-au înregistrat aceste majorări”, a explicat ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii: „Prețul la energie a creat bulgărele de zăpadă”

Ministrul Agriculturii a precizat că după ce în comunitățile rurale oamenii vor avea producții proprii de legume, se preconizează o scădere a prețurilor. Vorbind despre prețul cartofilor, ministurl a precizat că producția pentru această legumă este suficientă, însă nu avem depozite suficiente.

„În bugetul Ministerului Agriculturii putem să prindem sumele necesare, ca programele derulate să mențină nivelul de producție, pentru că dacă pe lângă acești factori externi care fac prețul produsului adăugăm și scăderea de producție a materiilor prime, presiunea va fi mai mare pe produsele finite. Programele sunt în implementare.

Cartofii au fost una din bazele de plecare în analiza făcută când am elaborat bugetul pentru 2022, am alocat 15 milioane de lei pentru producătorii de cartofi, și pentru struguri de masă, zootehnie sau zona vegetală", a spus ministrul.

Citește și: Ce trebuie să facă România pentru a reduce dependența de Rusia în ceea ce privește gazele naturale. Anunțul ministrului Energiei

Afirmațiile ministrului Agriculturii vine în contextul în care rata inflaţiei în România a ajuns la 10,2% în martie, cea mai mare din ultimii 18 ani.

„Preţurile de consum în luna martie 2022 comparativ cu luna februarie 2022 au crescut cu 1,9%. Rata inflaţiei de la începutul anului (martie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 4%. Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 este 10,2%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2021 – martie 2022) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2020 – martie 2021) este 6,5%”, arată datele INS.

Dintre mărfurile nealimentare, cel mai mult s-au scumpit combustibilii, cu 34,16%, în martie 2022 faţă de martie 2021. La capitolul servicii, cel mai mult s-au scumpit apa, canalul şi salubritatea cu 14,68%, în martie 2022 faţă de martie 2021.

Citește și: Anunț important din partea ministrului Energiei: România va avea gaze şi din alte surse de iarna viitoare. Care e motivul

Gaze – 46,49%

Cartofi – 36,50%

Combustibili – 34,16%

Ulei comestibil – 32,33%

Mălai – 24,35%

Produse de morărit – 22,66%

Făină – 21,47%

Energie termică – 20,99%

Legume şi conserve de legume – 18,87%

Servicii poştale – 17,50%

Citeşte mai multe ştiri economice în secţiunea de pe observatornews.ro

Parteneri
5 obiceiuri care dezvăluie multe despre igiena ta. Ce nu e recomandat să faci
Catine.ro
Ultimele știri
x