Antena Căutare

Ce trebuie să facă România pentru a reduce dependența de Rusia în ceea ce privește gazele naturale. Anunțul ministrului Energiei

Ministrul Economiei Virgil Popescu a explicat că pentru a reduce dependența de gazul rusesc e nevoie ca România, alături de Europa să grăbească finalizarea proiectelor de interconectare la gaze.

Colaj cu Virgil Popescu și aragaz Galerie
Ministrul Virgil Popescu a spus că România trebuie să accelereze finalizarea proiectelor de interconectare la gaze | Hepta & Shutterstock

Ministul Virgil Popescu a avut o conferință pe teme de energie la Berlin, unde s-a vorbit despre necesitatea minimizării dependenței față de Rusia, în ceea ce privește gazul natural. Ministrul Energiei a declarat că în decurs de 10 zile a fost posibil ca Ucraina și Republica Moldova să treacă la sistemul energetic european, potrivit digi24.

„Am avut un dialog fructuos cu Luigi di Maio - ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale, Italia, Benoît Revaz - secretar de stat Oficiul Federeal al Energiei - Elveţia, Prof Dorte Fouquet - director al Federaţiei Europene a Energiei Regenerabile şi Rina Bohle Zeller - specialist al companiei producătoare de turbine eoliene Vestas. Discuţia a vizat soluţiile privind complicaţiile de pe piaţa energiei, provocate de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei”, a declarat ministrul.

Virgil Popescu: Pentru a reduce dependenţa de Rusia, trebuie să finalizăm mai repede proiectele de interconectare la gaze

Ministrul Energiei a declarat că România trbuie să accelereze interconectivitatea în domeniul gazelor.

„Acum trebuie să grăbim şi interconectivitatea în domeniul gazelor. Iar asta înseamnă că vom reuşi să diversificăm sursele de aprovizionare şi de transport, din SUA, Azerbaidjan, Qatar, Arabia Saudită, Egipt, Israel şi alte state”, a precizat ministrul.

Ministrul Virgil Popescu a spus România are 60% din producţia de electricitate cu emisii reduse de carbon şi că guvernul va face „investiţii masive în unităţile de producţie a energiei regenerabile”.

Citește și: Prețul gazelor naturale în Europa a atins un nivel record. Care este cauza acestei creșteri

„Am transmis că în procesul de decarbonare ne bazăm şi pe energia nucleară, iar intenţia noastră este să promovăm o viziune integrată în ceea ce priveşte investiţiile, astfel încât dezvoltarea să ajungă la toate segmentele: producţie, transport, distribuţie”, a mai scris ministrul Energiei.

„Pe termen scurt, prin colaborare, vom folosi LNG şi NG de la ţări care nu folosesc energia ca armă de şantaj, aşa cum a făcut Rusia. Însă trebuie să lucrăm împreună, în parteneriat cu SUA şi alte state democratice, pentru a creşte gradul de securitate energetică. Lucrând împreună, sunt sigur că vom găsi şi oportunităţi pentru fiecare dintre noi”, a mai spus ministrul Virgil Popescu.

Citește și: Premierul Nicolae Ciucă, anunț important legat de plafonarea prețurilor la curent și gaze de la 1 aprilie 2022. Ce întâmplă

De altfel, în luna martie, ministrul VIrgil Popescu că exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja și că se estimează că în iarnă România va avea gaze și din alte surse.

„România va avea gaze şi din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră. Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja. Se fac deja teste pentru a introduce prima moleculă de gaz în sistemul naţional de transport. Începând de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus. Cei de la Romgaz vor finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la cei de la Exxon”, a spus Virgil Popescu luna trecută.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x