Ministrul Virgil Popescu a anunțat că exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja și că se estimează că în iarnă România va avea gaze și din alte surse. Începând de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus, a precizat minsitrul Energiei.
„România va avea gaze şi din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră. Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja. Se fac deja teste pentru a introduce prima moleculă de gaz în sistemul naţional de transport. Începând de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus. Cei de la Romgaz vor finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la cei de la Exxon”, a spus Virgil Popescu, potrivit news.ro.
Ministrul Energiei: Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început, iar România va avea gaze şi din alte surse iarna viitoare
„Prin această tranzacţie, cei de la Romgaz preiau şi tehnologia şi contractele aferente pentru începerea lucrărilor, ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România”, a scris Virgil Popescu, marţi pe Facebook.
„Pentru a nu lăsa ca propaganda să inducă o serie de temeri vreau să atrag atenția asupra faptului că perimetrul offshore Neptun Deep nu se află în zona care a făcut obiectul procesului dintre România și Ucraina cu privire la Insula Șerpilor”, a mai spus ministrul.
La începutul lui martie prețul gazelor naturale în Europa a atins un nivel record.
Klaus Iohannis: Dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată
La începutul lui martie, președintele Klaus Iohannis a avut parte de o discuție cu Președintele CE, unde au vorbit despre dependența Uniunii Europene de gazul rusesc
„Doamna Președintă Von der Leyen m-a informat despre demersurile de a crește securitatea energetică a Uniunii. Acesta este un obiectiv strategic pentru noi toți. Interconectarea, importurile de gaze naturale lichefiate, investițiile masive în regenerabile și în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijinite în continuare.
Pentru noi, aceste aspecte legate de energie sunt extrem de importante și am discutat pe larg cu doamna Președintă aceste chestiuni.
Este nevoie de o abordare pe termen scurt, pentru a garanta aprovizionarea cu energie a tuturor statelor membre ale Uniunii. Este nevoie de o abordare pe termen mediu pentru a avea energie suficientă în așa fel încât prețurile să nu explodeze și să nu fie sufocată economia europeană.
În cazul nostru, evident, trebuie să avem grijă ca aceste prețuri să nu sufoce economia românească.
Și, da, avem nevoie de o abordare pe termen lung. Este clar, și subliniez, este clar că dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată! Este nevoie să insistăm mai mult și mai bine pe surse energetice alternative, și am găsit înțelegere totală când am spus că, pentru România, decizia este clară, trebuie să trecem spre independență energetică prin investiții în regenerabile și în sectorul nuclear civil.
În acest sens, se vede practic imediat cât de important a fost Actul Delegat aprobat și propus de Comisie cu privire la Taxonomia gazului și energiei produse în centrale nucleare, pentru a garanta o tranziție bună spre o economie verde. Și mulțumesc mult pentru această abordare pe care am avut-o în comun!”, a declarat Klaus Iohannis.
(P) Ambalajele necesare pentru HoReCa, disponibile la Snick Ambalaje...