Antena Căutare

Norul de cenusa / Pierderi zilnice de 200 de milioane de dolari pentru companiile aeriene

Haosul din traficul aerian al Europei si al lumii are un pret destul de greu de suportat. Companiile aeriene afectate pierd, in total, venituri de 200 de milioane de dolari pe zi, potrivit Asociatiei Internationale a Transporturilor Aeriene. Niciuna din marile companii nu a dezvaluit, oficial, pierderile suportate pana acum, iar expertii raman prudenti, deoarece nimeni nu stie cat va mai dura aceasta situatie.

Fiecare zbor anulat aduce pierderi. Iar cand, in jumatate din Europa, toate avioanele sunt tintuite la sol, pagubele devin uriase.

Evaluarea Asociatiei Internationale a Transporturilor Aeriene a luat in calcul cifra de afaceri a fiecarei companii. Dar valoarea reala este greu de estimat, pentru ca nu se stie deocamdata, cati pasageri vor cere restituirea integrala a costului biletelor si cati vor accepta sa-si amane calatoria. O companie mai mica, Finnair, este singura care a avansat o cifra pentru pierderile provocate de norul de cenusa: doua milioane de euro pe zi. Dar pentru marile companii, costul poate fi chiar si de zece ori mai mare.

Companiile europene nu sunt singurele afectate: cele din Statele Unite, Asia si America de Sud au la fel de mult de pierdut, in urma anularii curselor spre zona afectata. La toate acestea trebuie adaugate pierderile suferite de aeroporturi. Doar inchiderea aeroportului din Frankfurt aduce pagube de 2 -3 milioane de euro pe zi, iar administratia aeroporturilor din Paris estimeaza pierderile zilnice la 5 - 10 milioane.

Nu in ultimul rand, firmele de comert care transporta, pe calea aerului, alimente sau alte marfuri perisabile vor suferi si ele pierderi de milioane. Analistii incearca sa fie optimisti si afirma ca fenomenul nu va avea impactul atentatelor de la 11 septembrie 2001 - singurul eveniment de amploare comparabila. Dar totul depinde de vulcanul din Islanda: daca eruptia se va prelungi, consecintele economice ar putea fi intr-adevar dramatice.

Impozite mai mari pentru proprietarilor spatiilor de turism ce nu le introduc in circuit ?... Scenariu pesimist: Norul de cenusa va afecta cresterea economica a Europei cu doua puncte...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x