Antena Căutare

Pactul bugetar european va fi semnat la 1 martie

Franta si Germania doresc ca proiectul de revizuire a tratatelor europene care prevede consolidarea disciplinei bugetare sa fie semnat pe 1 martie, a declarat, luni, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, citat de AFP. "Dorim ca negocierile sa fie incheiate zilele urmatoare si ca proiectul de revizuire sa fie semnat pe 1 martie", a afirmat Sarkozy la Berlin, intr-o conferinta de presa comuna cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Primit la Berlin de Merkel, Sarkozy a anuntat, de asemenea, ca Franta va aplica prima taxa pe tranzactii financiare, cunoscuta si sub numele de taxa Tobin.


Fara anunturi revolutionare pentru prima intalnire franco-germana din acest an. Totusi, Nicolas Sarkozy si Angela Merkel au dorit sa insufle un plus de optimism. Liderul de la Paris a anuntat ca tratatul care include pactul bugetar va fi semnat la 1 martie.

Din aceasta perspectiva, „este posibil ca un angajament privind regula de aur a finantelor publice sa fie semnata in cursul lunii ianuarie sau in martie, cel mai tarziu", a considerat oportun sa precizeze cancelarul Merkel, dand dovada de mai multa prudenta.

In ceea ce priveste mecanismul de ajutor european pentru statele in dificultate, Germania si Franta studiaza o modalitate de accelerare a aportului de capital necesar, adica 80 de miliarde de euro in total, din partea celor 17 tari membre ale zonei euro.

Referindu-se la taxa pe tranzactii financiare, Sarkozy a anuntat ca Franta va fi prima care va aplica inaintea tuturor proiectul directivei europene elaborat in acest sens de Comisia europeana.

Merkel a adaugat ca, personal, se pronunta in favoarea introducerii acestei masuri cel putin la nivelul zonei euro, daca nu se reuseste pe ansamblul UE. Cancelarul a amintit, totodata, ca unii dintre membrii guvernului sau se opun acestei idei.

Sursa: Fin.ro

Foto: Intactimages / EPA

Top 7 companii romanesti cu datorii uriase la Fondul de stat... CFR SA a cheltuit ilegal 13,4 mil. de euro dintr-un imprumut international...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x