- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În ziua de azi se vorbește din ce în ce mai mult despre reciclare; chiar și în România, marile businessuri iau măsuri importante în acest sens, nelimitându-se doar la acțiunea în sine, ci și la promovarea acestui stil de viață clienților lor.
Însă reciclarea este doar o parte din cei trei „re” necesari pentru a combate poluarea și a diminua efectele nocive ale încălzirii globale asupra planetei noastre. Aceștia sunt:
- reducerea consumului (de energie și resurse)
- refolosirea (obiectelor de consum cărora li se poate da un nou scop, pentru a diminua astfel cantitatea deșeuri produsă)
- reciclarea
Cum pasiunea omenirii pentru lucruri noi, „scoase din țiplă” încă n-a dispărut, refolosirea încă nu primește toată atenția cuvenită. În continuare, îți vom prezenta doar trei moduri utile în care poți integra refolosirea în activitățile tale de afaceri.
Refolosirea spațiilor
Una dintre problemele cu care omenirea se confruntă este suprapopularea și lipsa spațiilor aferentă. Chiar dacă în multe state occidentale (inclusiv România) natalitatea este în scădere, nimeni nu poate spune cu adevărat că nu resimte zilnici efectele sufocante ale aglomerării.
O metodă prin care businessurile pot contracara această problemă constă în reutilizarea spațiilor imobiliare. Construirea necontrolată a noilor spații de birouri uneori amplifica problema aglomerației și afectează în mod negativ mediul înconjurător.
Un exemplu în acest sens este omul de afaceri Liviu Tudor, care, printr-o gestionare inteligentă de resurse, a reușit să transforme camerele de cămin studențesc din campusul Westgate în camere de hotel de patru stele, destinate partenerilor de afaceri. Chiar dacă businessul tău are nevoie de spațiu pentru a putea crește, cu siguranță există camere sau etaje întregi nefolosite, pe care le-ai putea transforma în birouri.
Refolosirea mobilierului
Așa cum spuneam mai sus, omenirea încă nu a scăpat de obsesia obiectelor noi, scoase din țiplă. Iar dacă noutatea este un factor important pentru anumite produse (nu este recomandat, de exemplu, să reutilizezi componente electronice care se aproprie de finalul vieții), alte obiecte pot fi refolosite cu succes.
Mobilierul este, în acest sens, un prim exemplu. Lemnul și toate derivatele sale (precum PAL-ul sau OSB-ul) sunt materiale durabile și ar fi contraproductiv să înlocuiești un birou după prima zgârietură. Există numeroase ateliere care folosesc bucăți vechi de mobilă pentru a construi piese noi, iar uneori recondiționarea poate fi chiar mai ieftină decât achiziționarea mobilierului nou.
Refolosirea recipientelor
În fiecare zi, în timpul orelor de muncă, angajații tăi aruncă la gunoi kilograme de plastic, sticlă și metal. Multe din aceste deșeuri ar putea fi cu ușurință refolosite ca recipiente. Încurajează-ți angajații să fie creativi și să utilizeze paharele de plastic mai solide sau cutiile de metal pe post de coșuri pentru pixuri, stick-uri USB, capsatoare și multe alte obiecte mici de birotică.
Acesta este doar un prim exemplu. Dacă vrei să ai un spațiu de birouri și mai verde, folosește vechile sticle sau borcane pe post de ghivece pentru plante. Astfel, vei crea un mediu de lucru mult mai sănătos, în timp ce le vei oferi angajaților o lecție importantă despre responsabilitate.
Un business eficient nu înseamnă doar un drum ascendent către profit, ci și asumarea unei responsabilități sporite față de oameni și mediul înconjurător. Folosește și refolosește în mod inteligent toate resursele pe care le ai la dispoziție.
Sursă foto: Shutterstock.com
Utimatum pentru Declarația Unică. Ministerul Finanțelor a anunțat ultima zi... BNR Curs valutar 26 iulie. Leu a crescut! Cât costă acum euro și dolarul...