Antena Căutare

Romania in ochii FMI: de la „poveste de succes“ la „degradare peste asteptari“

In urma cu sapte saptamani, pe 30 martie, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, se declara „fericit” de cum decurge acordul cu Romania. Acum, situatia este dezastruoasa, iar Romania este intr-o situatie mai grea decat si-au imaginat si Fondul, si guvernul. In plus, FMI si guvernul se arata reciproc cu degetul pentru decizia privind reducerea salariilor si a pensiilor.

Nu mai departe de sfarsitul lunii martie, atat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, cat si seful misiunii de evaluare in Romania, Jeffrey Franks, vorbeau despre progresele realizate de Romania si despre faptul ca acordul cu FMI este bine manageriat.

Sunt fericit pentru cum a evoluat programul, desi mai sunt cateva probleme pe partea fiscala, dar global cred ca programul este bine manageriat si am incredere ca la urmatoarea revizuire, din aprilie, vom fi in tinte. (...) Partea fiscala trebuie putin mai intarita si cred ca si acest lucru se va face", a declarat Strauss-Kahn pe 30 martie, intr-o conferinta de presa organizata la Aeroportul „Henri Coanda".

Tot la acea data, Franks sustinea: „Vom primi la jumatatea lui februarie documentatia necesara pentru eliberarea celei de-a doua si a treia transe din imprumut. Am convingerea ca FMI va aproba acordarea transelor, dupa ce va constata progresele realizate de Romania".

Seful misiunii FMI in Romania mai sublinia si ca guvernul a temperat cheltuielile. „Suntem in continuare preocupati sa tinem cheltuielile publice sub control pentru a lasa mai mult loc pentru investitii", a aratat Franks la sfarsitul lui martie.

Anterior acestei declaratii, la inceputul lui februarie, reprezentantul Fondului cataloga Romania drept o „poveste de succes" a FMI. Acum, dupa nici patru luni, situatia s-a schimbat radical si a fost necesar ca FMI sa ceara masuri de austeritate. „Situatia (din Romania - n.r.) s-a degradat mai mult decat am crezut. Ca urmare, am cerut noi masuri", a sus¬tinut Strauss-Kahn intr-un interviu acordat postului de televiziune France 2.


Tot articolul, in Financiarul

Piata auto, in declin! Companiile de leasing au scazut preturile pana la minime istorice... Culmea service-ului la stat: 290.000 de lei, revizia a doua VW Touareg care au costat 280.000 de lei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x