Antena Căutare

Romania, in urma cu 100 de ani fata de statele din UE

Un secol ne desparte, din punct de vedere al dezvoltarii, de celelalte tari din Uniunea Europeana. Nu stam prea bine nici la productivitatea muncii. In acest caz, decalajul e de aproape 50 de ani, potrivit cotidianului Financiarul.

Criza economica, proasta guvernare a tarii, pierderea controlului asupra resurselor strategice, dar si incapacitatea fructificarii avantajelor aderarii la Uniunea Europeana. Toate acestea pun o distanta in timp de peste un secol intre nivelul de dezvoltare al tarii si cel al statelor din zona euro.

Daca vorbim despre productivitatea muncii, distanta care ne separa de productivitatea medie a UE este de 47 de ani. Concedierea salariatilor din mediul privat, este adevarat ca a determinat o performanta, insa pe termen scurt. Am inregistrat o majorare de 12,5% a indicatorului intre 2008 si 2009, avand o crestere de 26% si in prima jumatate a lui 2010.

Un raport al specialistilor polonezi arata ca, in cazul in care tarile din zona euro isi mentin ritmul de evolutie al PIB de anul trecut, iar Romania atinge o crestere economica de 3% pe an, am putea deveni concurentii acestora, pe plan economic, abia in 2179.



Foto: Financiarul

Rezervele valutare ale BNR au scazut cu 270 mil. euro in octombrie... Antonescu: Guvernul nu ar trebui sa cedeze presiunilor FMI...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x