Antena Căutare

Romania, singurul stat din UE care a ramas in recesiune cu exceptia Greciei

Economia Romaniei s-a contractat cu 2,3% in trimestrul al treilea fata de 2009, in timp ce PIB-ul UE a crescut cu 2,1%. Bulgaria ne-a luat-o inainte si a iesit din criza.

Economia Romaniei continua sa se contrac­te atat in raport cu anul 2009, cat si cu lunile anterioare ale acestui an. In schimb, PIB-ul UE continua sa ia avans. De fapt, in afara de Grecia, suntem singurii din Uniunea Europeana care nu au iesit din recesiune. Statul da un exemplu negativ prin neplata dato­riilor, ceea ce explica de ce inflatia a sarit in aer, desi suntem in recesiune, dupa cum a sustinut guver­natorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

Asa cum anticipau si analistii, Produsul In­tern Brut al Romaniei (PIB) a scazut in trimestrul al treilea cu 0,7% comparativ cu trimestrul anterior si cu 2,3% fata de aceeasi perioada din 2009, potrivit datelor publicate la sfarsitul saptamanii trecute de Institutul National de Statistica (INS).

In comparatie cu acelasi trimestru al anului trecut, in afara de Romania, doar Grecia s-a mai confruntat cu con­tractia economiei, al carei PIB s-a diminuat cu 4,5% in perioada analizata, a aratat Eurostat, Biroul eu­ropean de statistica.

In aceeasi perioada, Produsul Intern Brut al UE a crescut cu 2,1%, iar cel al zonei euro cu 1,9%. Estonia are cea mai mare crestere economica, de 4,7%, pe date neajustate sezonier. Eco­nomia Slovaciei a crescut cu 4,1%, iar cea a Ger­ma­niei cu 3,9%.

In Bulgaria, PIB-ul a avut un avans de 0,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar in Ungaria, cu 2,1%. In aceea ce priveste evolutia PIB in T3 2010 fata de trimestrul anterior, grecii au avut o contractie economica de 1,1%, iar Olan­da a raportat o scadere de 0,1%.

In iulie-sep­tembrie 2010, comparativ cu trimestrul al doilea al aceluiasi an, economia UE a crescut cu 0,4%, acelasi avans inre­gistrandu-se si in zona euro. Statele care au avut cea mai mare crestere a PIB in T3 fata de T2 au fost Finlanda (1,3%), Cehia (1,1%) si Slovacia (0,9%). Si eco­no­mia Bulgariei a crescut cu 0,3% in T3.

Traian Basescu vede inca Europa in criza

La sfarsitul lunii octombrie, seful sta­tului, Tra­ian Basescu, nega ca Europa a iesit din recesiune. „Tocmai am incheiat intalnirea cu sefii de stat si de guvern din UE. Ei probabil stiu mai bine decat altii ca Europa este inca in criza.

Poves­­tea care apare in ziare si la televiziune despre reve­nirea economiei inca nu este realitate", a sustinut Basescu in urma cu doua saptamani.

Tot articolul, in Financiarul

CE va prezenta autoritatilor romane un set de propuneri pe tema OUG 50... Romania, locul 5 in UE dupa cresterea exporturilor la 8 luni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x