Dobânda anuală efectivă este cuprinsă între 9% și 12% pentru cele mai bune credite de nevoi personale, calculate pentru o sumă de 20.000 de lei pe cinci ani. Cetelem este cel mai ieftin produs de retail de acest gen, ajutat probabil de faptul că negociază pe un volum mare de credite și a obținut discount-uri
Deși dobânzile la depozitele în lei au scăzut până aprope de zero, dobânzile la creditele de nevoi personale sunt în continuare în jur de 10% în contextul unui Robor, indicele de referință pentru creditele în lei, de sub 1%.
Pentru un împrumut pe 5 ani de 20.000 de lei cea mai mică dobândă anuală efectivă este cea de la Cetelem, de 8,89%, urmată de Banca Românească, Alpha Bank, Garanţi și BRD, singurele bănci la care avem un DAE sub 10%.
Cu toate acestea, soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în lună martie 2016 cu 0,5 la sută (0,4 la sută în termeni reali) faţă de luna februarie 2016, până la nivelul de 216.308,1 milioane lei. Creditul în lei s-a majorat cu 2,3 la sută (2,1 la sută în termeni reali).
La 31 martie 2016, creditul neguvernamental a înregistrat o creștere de 2,8 la sută (5,9 la sută în termeni reali) faţă de 31 martie 2015, pe seama majorării cu 20,2 la sută a componenţei în lei (23,9 la sută în termeni reali). Astfel, creditele Prima Casă și creditul de nevoi personale au fost produsele financiare cele mai vândute de bănci în ultimul an. Rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe.
În această perioadă la unele bănci există promoţii care promovează comisioane zero pentru analiza de dosar sau o perioadă foarte rapidă de aprobare. Unele bănci au renunţat chiar şi la documentaţia stufoasă necesară obţinerii unui credit şi în baza unui parteneriat cu Agenţia Naţională a Administrare Fiscală (ANAF) au reinventat creditul cu buletinul.
Citeşte AICI topul creditelor de nevoi personale!
Companiile străine sunt atrase de România ca un magnet. La ce excelează țara noastră... Astăzi este ultima zi. 9 mai, termenul-limită pentru depunerea declarației de TVA 092!...