Antena Căutare

Salariile cresc anul viitor, dar raman mai mici fata de iunie 2010

Salariile de baza din sectorul public vor creste anul viitor cu 15%, insa vor ramane cu 13,75% mai mici fata de luna iunie 2010, cand au fost taiate de Guvern. Totodata, noul nivel nu va mai fi modificat pana in anul 2012. Informatiile apar in Legea salarizarii, obtinuta joi de Mediafax. Documentul, datat 17 noiembrie, a fost discutat in sedinta de miercuri a Guvernului si urmeaza sa fie transmis spre consultare Fondului Monetar International inaintea adoptarii.



"In anul 2011, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de functie/salariilor de functie/indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii, precum si al altor drepturi in lei sau in valuta ale personalului platit din fonduri publice, aflat in plata la 1 octombrie 2010, se majoreaza cu 15%.

Calculul concret al acestor drepturi salariale pentru anul 2011 se face astfel: cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de functie/salariilor de functie/indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii, precum si al altor drepturi in lei sau in valuta ale personalului platit din fonduri publice, aferent lunii iunie 2010, se diminueaza cu un procent de 13,75%",
se arata in document.

Salariile nu se mai modifica pana in 2012

Proiectul mai scoate la iveala faptul ca acest nivel salarial va fi mentinut pana la sfarsitul anului 2011, fara sa mai sufere vreo modificare.

"Diminuarea (prevazuta la calculul concret al drepturilor salariale- n.r.) se aplica pana la data de 31 decembrie 2011. Pana la aceasta data, Guvernul va intreprinde demersurile necesare in vederea evaluarii conditiilor care au justificat adoptarea masurilor prevazute de prezenta lege si va elabora eventuale conditii legislative referitoare la cuantumul drepturilor salariale in anul 2012", precizeaza Guvernul in document.

In momentul in care au fost reduse salariile cu 25%, Guvernul Boc a invocat articolul 53 din Constitutie privind restrangerea temporara a exercitiului unor drepturi, pentru apararea securitatii nationale. Curtea Constitutionala a dat aviz de constitutionalitate pe taierea salariilor pentru o perioada temporara, pana la 1 ianuarie, fiind invocata starea de urgenta prevazuta la articolul 53. , iar daca prin legea salarizarii unitare mai multe categorii de salarii nu revin la nivelul anterior scaderii, noua lege ar putea fi considerata neconstitutionala, au aratat sursele.

Proiectul Legii salarizarii unitare mai prevede ca valoarea de referinta este de 600 lei, dar ca in 2011 nu se aplica aceasta valoare si coeficientii de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare.

Bugetarii nu primesc prime nici in 2011

In proiectul Legii salarizarii se mai arata faptul ca angajatii din sectorul bugetar nu vor primi nici in 2011 prime, tichete de masa, cadou si de vacanta. Munca suplimentara va fi compensata numai cu zile libere.

Potrivit Legii salarizarii, in anul 2011 nu se vor acorda nici ajutoare sau indemnizatii la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva.

"Sumele corespunzatoare premiului anual pentru anul 2010 nu se mai acorda incepand cu luna ianuarie 2011, aceastea au fost avute in vedere la stabilirea majorarilor salariale ce se acorda in anul 2011 personalului din sectorul bugetar", se arata in proiect.

"In anul 2011, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa numai cu timp liber corespunzator", se mai arata in document.

Foto: Intactimages

Fiscul va verifica toate averile nejustificate... Peste 80% din datoria publica a ajuns sa fie pe termen scurt...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x