Pretul la gaze ar trebui sa creasca insa cu 5% de la 1 aprilie, din moment ce companiile E.ON Romania si Gaz de France SUEZ au depus la Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) solicitarea unei majorari care sa atinga in total 25% in acest an, potrivit lui Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor.
Urmatoarele scumpiri ar fi de 9%, la 1 iulie, si de de 7%, la 1 septembrie.
Dupa ce reprezentantii distribuitorilor de gaze naturale din Romania s-au plans ca actualele tarife nu le acopera costurile cu importul gazelor din Rusia, industriasii au trecut la contraatac si spun ca nu exista nici un motiv pentru scumpirea gazelor.
"Nu exista nici un temei care sa impuna cresterea pretului la gazele naturale. Afirmatia noastra se bazeaza exclusiv pe argumente economico-financiare. In trimestrele II si III, ponderea importului in cosul de gaze nu va depasi 20%, iar furnizorii externi vor livra pe piata «gaze de vara» cu reduceri de pret semnificative. Daca avem in vedere si aprecierea monedei nationale fata de dolar, care ieftineste si mai mult pretul de intrare la distribuitorii de gaze naturale, chiar nu exista nici o ratiune pentru a majora pretul gazelor", potrivit unui comunicat al CONPIROM.
Tot articolul, in Jurnalul National