Antena Căutare

Sebastian Vladescu: "Rosia Montana poate aduce alte investitii"

Investitia de la Rosia Montana, care face obiectul multor declaratii in ultimele zile, poate deveni „un factor catalizator al altor proiecte similare in acest sector”. Afirmatia ii apartine fostului ministru de Finante Sebastian Vladescu, un suporter declarat al proiectului minier din Apuseni.

„Atunci cand in Romania va incepe sa functioneze un astfel de proiect, orice alte proiecte asemanatoare, actuale sau viitoare, care au nevoie sa fie ecologizate si valorificate, au o sansa sa fie puse in practica", a declarat Vladescu.

Potrivit acestuia, Romania are 22 de iazuri de decantare care prezinta un pericol ecologic „de sute de ori mai mare" decat cel preconizat pentru Rosia Montana, care este proiectat la un cu totul alt nivel de performanta. In conditiile actualei crize economice, dar si luand in considerare celelalte urgente cu care se confrunta Romania, statul „nu ar avea banii necesari pentru modernizarea exploatarilor actuale".

De asemenea, Vladescu sustine ca, in cazul specific al Rosiei Montane, proiectul minier reprezinta singura posibilitate pentru locuri de munca in zona, in urmatorii zece ani. „Proiectul este localizat intr-o zona miniera complet distrusa, pentru care Romania nu ar fi avut niciodata resurse sa o scoata la lumina", afirma Vladescu. Potrivit unor calcule deja existente, simpla ecologizare a actualului sit minier de la Rosia Montana ar costa intre 150 si 200 de milioane de euro.

In favoarea potentialului de dezvoltare de pe urma proiectului de la Rosia s-a pronuntat anterior si economistul britanic Alan Roe, consultant principal la Oxford Policy Management. Acesta a declarat ca „nu poti pretinde ca aurul sau alte resurse nu exista, dar poti incerca sa gasesti cea mai buna cale pentru a le transforma intr-o forta a binelui".

Potrivit unui studiu dat publicitatii de Roe si Oxford Policy Management in 2010, proiectul de la Rosia are potentialul de a fi mai mult decat o „sursa de bani pe termen scurt, daca partile interesate il trateaza cu atentie".

Initial parte a Universitatii Oxford, Oxford Policy Management (OPM) s-a desprins in 1996 ca o companie de consultanta, realizand o cifra de afaceri anuala de aproximativ 15 milioane de lire. Principalul domeniu de expertiza al OPM sunt guvernanta si managementul resurselor naturale. De-a lungul anilor, OPM a colaborat cu organizatii precum UNICEF, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) si Banca Mondiala. Inainte de a se alatura OPM, Alan Roe a fost economist-sef in cadrul Bancii Mondiale, departamentul pentru Europa si Asia Centrala. Are peste 40 de ani de experienta in politici macroeconomice, precum si in politici din sectorul industrial si financiar.

Citeste si Jurnalul!

Foto: intact images

Moody's a redus ratingul Japoniei cu o treapta, la "Aa3"... Pretul aurului, in cadere libera. Metalul galben a scazut cu 180 dolari in doua zile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x