Antena Căutare

(P) Sfaturi de expert pentru a vă ajuta să obțineți independența financiară

Scopul final pentru mulți oameni este să devină independenți din punct de vedere financiar. Dar cum este posibil acest lucru în aceste vremuri economice dificile? Atingerea unui punct în viață în care aveți suficiente economii și investiții și nu mai trebuie să vă faceți griji cu privire la susținerea stilului dvs. de viață este un vis devenit realitate.

Mulți oameni visează să devină independenți financiar, dar nu știu cum să o facă. Iată câteva sfaturi de specialitate pe care le puteți învăța pentru a obține independența financiară. | unsplash.com

Cu toate acestea, obținerea independenței financiare nu vine pe tavă de argint. Trebuie să muncești de două ori mai mult atunci când vine vorba de buget, economii și investiții.

Din păcate, nu mulți oameni au disciplină financiară. S-ar putea să fiți tentați să împrumutați un credit rapid atunci când chiar nu aveți nevoie de el sau să cheltuiți prea mult pe articole inutile. Astfel, creșterea gradului de îndatorare și lipsa banilor necesari pentru situații de urgență sunt rețete pentru un dezastru financiar în viitor. În timp ce urgențele se pot întâmpla oricui, aceste sfaturi de mai jos vă pot pune pe calea financiară corectă către libertate.

Stabiliți obiective de viață

Care este definiția dvs. a independenței financiare? A avea o dorință generală de a atinge libertatea financiară este prea vag. Trebuie să vă stabiliți obiective de viață specifice dacă doriți să le atingeți. Reflectați și gândiți-vă la ceea ce doriți să realizați și la ceea ce caracterizează libertatea financiară pentru dumneavoastră. În primul rând, trebuie să vă analizați stilul de viață și cât de mult aveți nevoie pentru a-l susține fără stres financiar. Urmează să stabiliți un termen limită pentru atingerea acelei anumite sume pe care doriți să o economisiți.

Articolul continuă după reclamă

Având un termen limită vă va motiva să lucrați pentru a vă atinge obiectivul. Puteți împărți călătoria dvs. de economisire în etape pentru a o face mai ușor de gestionat. În timp, veți fi surprins de cât de mult ați economisit pe măsură ce vă străduiți să deveniți independent din punct de vedere financiar.

Înțelege-ți finanțele

Apropierea de libertatea financiară înseamnă că trebuie să aveți o relație sănătoasă cu banii dumneavoastră. Înțelege-ți finanțele știind cât de mult intră și cât de mult iese. Dacă aveți mai multe surse de venit, calculați salariul total pe care îl primiți după impozitare. Puteți include bacșișurile pentru orele suplimentare și afacerile de tip side hustle.

Apoi, notați-vă cheltuielile până la ultima monedă - de la articolele esențiale la achizițiile neesențiale. Odată ce aveți aceste informații, creați un buget realist, care să includă economii și investiții. Dacă cheltuielile dvs. sunt prea mari, găsiți modalități de a le reduce sau de a vă crește fluxurile de venituri.

Creșteți-vă fondul de urgență

Acum că aveți un buget, respectarea acestuia ar trebui să fie prioritatea dumneavoastră numărul unu. Un buget stabil înseamnă că economisiți un procent bun din venitul dumneavoastră. Dar sunteți pregătit pentru cheltuieli neprevăzute? Să spunem că te îmbolnăvești de o boală cronică sau casa ta este măturată de inundații. Ce veți face în timpul unor astfel de calamități? Acesta este motivul pentru care trebuie să aveți un fond de urgență. În timp ce vă aflați pe drumul către libertatea financiară, trebuie să vă măriți fondul de urgență în mod constant. Gurzii financiari vă sfătuiesc să economisiți în fondul de urgență cel puțin trei până la șase luni din ceea ce cheltuiți lunar. Chiar dacă vă pierdeți locul de muncă sau vă îmbolnăviți, veți supraviețui confortabil fără să împrumutați împrumuturi de la bancă sau de la prieteni.

Reduceți datoriile

O altă modalitate garantată de a vă atinge obiectivele financiare este să reduceți datoriile cât de mult puteți. Datoria este bună, dar dacă vă amenință negativ finanțele, este timpul să vă reconsiderați poziția. Dacă aveți deja împrumuturi existente, puteți începe prin a le plăti pe cele cu dobândă mare. Sau puteți opta să vă consolidați toate datoriile într-una singură. Având un singur împrumut cu dobândă mică este mai bine, deoarece vă va reduce plățile lunare.

De asemenea, vă puteți strădui să vă plătiți creditul ipotecar, deoarece acesta ocupă o mare parte din venitul dumneavoastră. Dacă reușiți să vă achitați ipoteca mai repede, veți fi într-o poziție mai bună pentru a obține independența financiară.

Creșteți-vă veniturile

A avea mai multe surse de venit înseamnă mai mulți bani și mai multe opțiuni pentru a vă rezolva cheltuielile zilnice. Puteți câștiga bani fie activ, fie pasiv. Venitul activ intervine atunci când sunteți angajat direct de o organizație sau de o entitate comercială. În timp ce venitul pasiv este atunci când banii dvs. provin fără efort din anumite investiții, cum ar fi proprietățile de închiriere, dividendele sau marketingul afiliat.

Prin urmare, identificați modalități eficiente de a vă adăuga fluxurile de venituri dacă doriți să atingeți libertatea financiară. Nu uitați, ideea principală este să vă creșteți averea direcționându-vă venitul activ în investiții profitabile și în alte întreprinderi care vă vor aduce, în cele din urmă, venituri pasive. Câteva exemple de creștere a veniturilor dvs. sunt orele suplimentare de lucru, găsirea unei activități secundare sau a unui loc de muncă ocazional. Orice funcționează pentru dvs. este bun, atâta timp cât vă propuneți să vă creșteți venitul.

Trăiți sub mijloacele dvs.

A trăi sub mijloacele tale nu înseamnă că te privezi de orice lucru bun din viață. Este vorba de a cheltui mai puțin și de a vă respecta bugetul. Nu contează ce înseamnă libertatea financiară pentru tine, nu o vei atinge dacă vei continua să cheltuiești peste veniturile tale. Acest aspect se reduce la elaborarea bugetului și reducerea cheltuielilor inutile. Fiți sincer cu dvs. și identificați-vă nevoile și dorințele. Căutați modalități eficiente de a vă reduce cheltuielile de trai și veți ajunge să economisiți mai mult pentru atingerea obiectivelor dvs. financiare.

Investiți mai mult

Investiția este o cale sigură de creștere a averii. În cele din urmă, veți începe să câștigați pasiv, iar susținerea stilului dvs. de viață nu va mai fi o problemă. Cu toate acestea, a-ți pune toate ouăle într-un singur coș este o greșeală financiară. Ar trebui să diversificați prin investiții în diferite întreprinderi pentru a obține randamente bune în timp. În plus, investiția într-un singur vehicul este riscantă și vă puteți pierde ușor capitalul. Astfel, puteți explora căi de investiții precum fondurile de piață monetară, acțiunile, obligațiunile sau ETF-urile. Dar, înainte de a vă investi banii, asigurați-vă că evaluați bine riscurile pentru a evita regretele ulterioare.

Concluzie

Devenirea independenței financiare necesită timp, efort și disciplină. Trebuie să aveți un plan concret care să vă ajute în călătoria către libertatea financiară. Pentru a rămâne pe drumul cel bun, asigurați-vă că aveți un buget realist, trăiți sub mijloacele dumneavoastră, plătiți-vă datoriile și creșteți-vă fluxurile de venituri. Nu uitați de importanța economisirii și a investițiilor în întreprinderi de perspectivă. Puteți urma sfaturile de mai sus și veți fi mai aproape de obținerea independenței financiare.

Iancu Guda va fi specialistul economic al Observator şi va prezenta rubrica IQ Financiar...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 7 octombrie. Georgiana și Elena au câștigat suma de 3.500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 7 octombrie. Georgiana și Elena au câștigat suma de 3.500 de lei Luni, 07.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x