Antena Căutare

Ungaria isi finanteaza economia de la Beijing. Romania nu cade in „capcana chinezeasca“

Tot mai multe state europene apeleaza la investitiile chinezesti. Doar autoritatile de la Bucuresti sunt dezinteresate de asemenea oportunitati. La finalul saptamanii trecute, ambasadorul Chinei in Romania a dat de inteles ca nu prea mai sunt dispusi sa se roage de guvernantii romani.

China va acorda Ungariei un credit de 1 miliard de euro, prin intermediul Bancii nationale de dezvoltare, pentru a promova proiecte comune, a anuntat zilele trecute premierul chinez Wen Jiabao. In plus, autoritatile de la Beijing sunt dispuse sa cumpere obligatiuni ungare de stat, „pentru o anumita suma".

Intelegerea dintre cele doua state cuprinde 12 proiecte si este catalogat de seful guvernului ungar Viktor Orban drept „un acord nou si de mare importanta". Autoritatile de la Budapesta au renuntat anul trecut la acordul cu FMI.

De la inceputul anului, guvernul chinez si-a aratat interesul de a cumpara obligatiuni de stat emise de Portugalia (de peste 5 miliarde de euro), Grecia (5 miliarde de euro) si Spania (6 miliarde de euro). De altfel, cu Spania a incheiat 16 contracte in valoare totala de 5,67 mld. euro in domeniul energiei, sectorul agroalimentar si bancar.

Una dintre cele mai mari investitii facute anul trecut a fost concesionarea pe 20 de ani a portului Pireu in Grecia pentru 3,3 mld. euro. Anul trecut, schimburile comerciale bilaterale dintre Germania si China au fost de peste 130 mld. euro, iar totalul schimburilor dintre Beijing si UE au fost de 360 mld. euro.

Guvernantii de la Bucuresti spun „pas"

Premierul chinez Wen Jiabao a inceput vineri o serie de vizite oficiale, pe agenda fiind trecute Ungaria, Marea Britanie si Germania. In toamna anului trecut, oficialul de la Beijing a fost in Grecia, Italia si Turcia. In Romania a ajuns doar o delegatie condusa de Li Changchun, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez.

Delegatia a fost primita la Palatul Victoria in luna aprilie, prilej cu care premierul Emil Boc declara ca „Romania are o relatie politica si economica privilegiata cu China", dar si ca asteapta investitori chinezi care sa parti­cipe la modernizarea lucrarilor din tara noastra. Intre timp nu s-a intamplat nimic concret. Reactia guvernantilor vine in contextul in care, la inceputul anului, presedintele Traian Basescu atentiona Cabinetul Boc sa nu cada in „capcana" celor care pledeaza pentru un imprumut din partea Chinei.

La finalul saptamanii trecute, Liu Zengwen (foto), ambasadorul Chinei in Roma­nia, a dat de inteles ca nu prea mai sunt dispusi sa se roage de guvernantii de la Bucuresti. „Trebuie sa recunoastem ca exista niste probleme care trebuie sa fie rezolvate, cautand, ambele parti, solutiile potrivite", a spus Liu Zeng­wen. In plus, din discursul acestuia reiese si ca increderea Beijingului este la cote tot mai reduse si solicita garantii de stat.

„Daca o investitie sau fondul de stat vine aici, trebuie sa fie asigurata prin garantie de stat. (...) Am discutat cu oficiali­tatile ro­mane, este o problema foarte im­por­tanta. Daca nu se rezolva cu masurile po­tri­vite sau adecvate, e greu sa mai inain­­tam", a explicat ambasa­dorul.

Recent „Fin.ro" a aratat ca Romania nu are un amba­sador in China. Oficialul Liu Zengwen a refuzat sa comenteze acest fapt, precizand ca este vorba de o problema interna a statului roman.

Tot articolul, in Financiarul

Activitatea administratiilor financiare va fi oprita in perioada 30 iunie-5 iulie... SPECIAL: Parcul Bordei, miza de 200 de milioane de euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x