Guvernul a adoptat, marti seara, o ordonanta de urgenta privind modificarea Codului fiscal, incepand cu anul 2012, informeaza surse guvernamentale.
Ministerul Finantelor a transmis Guvernului propunerea de ridicare de la 20% la 50% a limitei pana la care pot fi majorate impozitele si taxele locale sau eliminarea pragului maxim actual, de 20%, cu posibilitatea ca taxele sa poata fi crescute in raport cu puterea financiara a locuitorilor. Propunerea a fost respinsa de Guvern in sedinta de miercuri.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a aratat, marti, ca aceste propuneri au fost primite din partea asociatiilor de primari. "Au fost doua variante trimise de asociatia primarilor, respectiv eliminarea cotei de 20% si sa poata majora in functie de puterea financiara a locuitorilor, iar a doua sa majoram de la 20% la 50%. Pana acum, nu s-a luat nicio decizie. Ministerul Finantelor va merge maine (miercuri-n.r.) in guvern cu ordonanta de urgenta, mai sunt si altele de aprobat", a spus Ialomitianu, intr-o conferinta de presa.In forma actuala, Codul Fiscal stabileste ca nivelul impozitelor si taxelor locale poate fi majorat anual cu pana la 20% de consiliile locale, judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, cu exceptia taxelor pe mijloacele de transport.
In primavara acestui an, a fost anuntata intentia Guvernului de a permite primarilor sa majoreze taxele si impozitele in functie de necesitatile locale si de "gradul de suportabilitate" al populatiei, prin introducerea unui sistem in care suma impozabila a cladirilor si terenurilor din intravilan sa fie raportata la valoarea de piata, mai mare, a acestora.
Prevederea a fost inclusa atunci in proiectul Strategiei fiscal-bugetare a Guvernului pentru perioada 2012-2014, document obtinut de Mediafax, cu argumentul cresterii autonomiei colectivitatilor locale prin transferul de noi responsabilitati decizionale, precum si de resurse financiare si patrimoniale.
Documentul prevedea acordarea dreptului autoritatilor locale, prin modificarea legislatiei fiscale, de a modifica nivelul impozitelor si taxelor locale in functie de necesitatile locale si gradul de suportabilitate al populatiei, prin implementarea unui sistem de calcul al valorii impozabile a cladirilor si terenurilor din intravilanul localitatilor prin raportarea la valoarea de piata a acestora, acolo unde aceasta este vadit mai mare decat cea determinata prin formula de calcul.
Prevederea a fost insa eliminata din documentul final aprobat de Guvern, autoritatile invocand ca aceasta reprezenta doar o varianta de lucru.
sursa: Jurnalul