Antena Căutare

Valeriu Tabara: Romania are o capacitate de export de 4 milioane tone de grau in acest an

Anul acesta, Romania are o capacitate de export de aproape 4 milioane de tone de grau. Acum sunt contractate si gata de export peste 800.000 de tone", a declarat Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, cu ocazia prezentarii bilantului sau la un an de mandat.

Ministrul a anuntat productie record si la porumb, de 12 milioane de tone, respectiv cinci tone pe hectar, mai mult cu o tona fata de productia la hectar realizata anul trecut. Acesta a mai spus ca productii record au mai fost inregistrate in acest an la floarea soarelui (peste 1,7 milioane de tone), la struguri, legume si fructe.

Potrivit lui Tabara, in ultimul an au fost si mai multe forme de sprijin acordate fermierilor romani: "Vrem ca anul viitor, pana pe data de 15 martie, banii pentru 2011 sa fie acordati in totalitate fermierilor".

La prezentarea bilantului unui an de mandat, ministrul agriculturii a enumerat, printre realizari, initierea a 67 de acte normative, productia record de cereale si subventionarea pretului motorinei pentru agricultura. Potrivit bilantului, desi suprafata cultivata cu grau anul trecut a fost de 1,97 milioane de hectare, cu 9% mai mica decat cea din 2009, recolta din acest an a fost de aproape 7,2 milioane de tone, cu 24% mai mare decat cea obtinuta in 2010. Valeriu Tabara crede ca productia de grau nu a atins inca potentialul maxim si ca poate ajunge in urmatorii ani la 10-12 milioane de tone.

Citeste si Financiarul

Foto: Financiarul

Plan de salvare a Europei, de 2.000 de miliarde euro... Moneda euro a atins cel mai mare nivel din acest an. Vezi cursul BNR!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x