Antena Căutare

Victor Ponta: Daca Dan Diaconescu nu plateste, numim administrator la Oltchim si reluam privatizarea in 6 luni

Premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul este pregatit sa numeasca un nou management la Oltchim si sa dispuna administrarea speciala a combinatului, daca Dan Diaconescu nu achita pana luni pretul pe actiuni, iar in maximum sase luni va relua procesul de privatizare, cu un investitor strategic. De asemenea, Ponta a spus ca Executivul va aloca si un imprumut din fondurile de privatizare pentru repornirea combinatului.

Potrivit premierului, numirea unui admnistrator special la Oltchim nu presupune si intrarea companiei in insolventa. Iar imprumutul Guvernului ar urma sa fie acordat in aproximativ doua saptamani incepand cu 1 octombrie, dupa notificarea Comisiei Europene.

Victor Ponta a precizat ca Dan Diaconescu are termen pana luni, 1 octombrie, sa plateasca pretul pe actiuni, caz in care acesti bani ar putea fi acordati Oltchim pentru functionarea combinatului., ca imprumut de salvgardare pentru maximum sase luni, pana la transferul actiunilor. "Daca a asigurat in fals ca dispune de resursele financiare necesare, acest lucru va atrage raspunderea penala pentru fals in acte oficiale si inselaciune", a mai spus Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta la Ministerul Economiei.

CITESTE si...

Dan Diaconescu a solicitat Tribunalului Valcea anularea unei parti din datoria Oltchim

Pe de alta parte, premierul a aratat ca in perioada 2009-2011, in care Ministerul Economiei a fost condus succesiv de catre democrat-liberalii Adriean Videanu si Ion Ariton, in Guvernul Boc, datoriile Oltchim catre furnizori au crescut de la 11 milioane lei, in decembrie 2009, la 73 milioane lei, in decembrie 2010, si la 291 milioane lei, in decembrie 2011, in timp ce restantele catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat au crescut de la 7 milioane lei la 13 milioane lei si, respectiv, la 37 milioane lei. De asemenea, Ponta a sustinut ca Oltchim inregistreaza in prezent datorii totale de 700 milioane euro, o datorie care creste cu 200.000 euro in fiecare zi.

Dan Diaconescu a castigat, la sfarsitul saptamanii trecute, licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Start la cautarea locurilor de munca pentru tineri. Vezi cele mai bune variante!... Rosiile romanesti, bune la export: 100.000 de tone vor ajunge, anual, in Marea Britanie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x