Antena Căutare

VIDEO! Traian Basescu: Tratatul fiscal ofera avantaje clare si tarilor noneuro

Traian Basescu a declarat luni seara ca adoptarea tratatului fiscal, definitivata seara trecut la Bruxelles va consolida situatia tarilor noneuro.

"Vreau sa cred ca Romania va fi una dintre aceste 12 tari... Optiunea mea, chiar daca este severa, este sa adoptam toate capitolele tratatului, inclusiv cele care vizeaza politicile fiscale, aplicabile intr-un mod inteligent; ne vor consolida", a declarat presedintele la Bruxelles.

Basescu: Trebuie sa adoptam noul tratat pana la finele lui 2013, poate mai repede

Basescu a mai anuntat ca una din cele mai importante masuri anticriza luate o reprezinta posibilitatea utilizarii fondurilor europene neangajate ca garantie pentru obtinerea de credite bancare pentru aparitia de de noi IMM-uri.

Fondurile europene neangajate, garantii bancare pentru IMM-uri

• Un al doilea document important, care devine un document politic ce trebuie transpus in concluziile urmatorului Consiliu este legat de declaratia politica legata de stimularea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca, in special in randul tinerilor.

Pot fi utilizate fondurile europene neangajate ca garantie pentru obtinerea de credite bancare pentru aparitia de de noi IMM-uri. Este una din cele mai importante masuri anti criza. Tratatul prevede finantarea economiei, in special a celor 23 de milioane de IMM-uri, care reprezinta coloana vertebrala a Europei si cheia succesului in domeniul ocuparii fortei de munca. Aceste masuri urmeaza sa fie puse in aplicare pana in iunie.


Tensiuni la summitul UE: Sarkozy a spus ca Marea Britanie "nu are industrie"'

Ce masuri prevede tratatul?

• o mai buna utilizare a fondurilor structurale si implementarea rapida a programelor si proiectelor deja existente; alocarea de fonduri unor proiecte specifice, care sa se concentreze pe crestere economica si crearea de locuri de munca.

• consolidarea sprijinului acordat de Banca Europeana de Investitii pentru IMM-uri si infrastructura

• punerea in aplicare a propunerii Comisiei: un proiect pilot de utilizare a obligatiunilor pentru stimularea finantarii private in proiectele cheie de infrastructura

• promovarea rolului imprumuturilor in sprijnirea micro-intreprinderilor Despre necesitatea introducerii deficitului structural de maxim -0,5% din PIB Tratatul lasa la dispozitia tarilor sa clarifice la nivel national modul de introducere a obligatiei de a respecta deficitul structural de maxim de - 0,5% din PIB.


Alte declaratii ale presedintelui

• Un lucru extrem de pozitiv este ca s-a finalizat practic negocierea tratatului privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in UE si monetara

Un al doilea document important, care devine un document politic ce trebuie transpus in concluziile urmatorului Consiliu este legat de declaratia politica legata de stimularea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca, in special in randul tinerilor.

• Obiectivul Romaniei a fost o participare mai ampla in calitate de semnatar al tratatului la summit-urile zonei euro.

• Ceea ce s-a stabilit reprezinta un compromis, dar un compromis acceptabil din punctul nostru de vedere si anume: statele non-euro, dar semnatare ale tratatului, participa la summit-urile zonei euro ori de cate ori se discuta probleme de interes general pentru piata unica, legate de competitivitate sau de eventuale modificari strategice in zona euro.

• Mai mult decat atat, s-a stabilit ca zona euro va avea minim doua intalniri pe an si cel putin la una participa toti semnatarii tratatului daca in cea de-a doua, spre exemplu, nu s-ar discuta chestiuni care vizeaza piata unica, competitivitatea s.a.m.d, adica acele reuniuni in care se discuta strict probleme euro. Eu cred ca s-a obtinut un compromis convenabil atat statelor din zona euro, cat si statelor semnatare.

• De asemenea, tratatul intra in vigoare in momentul in care este ratificat de 12 state.

• In momentul de fata, 25 de state au anuntat ca intentioneaza sa semneze tratatul pe 1 martie.

• Tratatul stabileste si conditiile de deficit structural, dar, in urma dezbaterilor de astazi, si noi am fost printre cei care au sustinut ca in tratat sa fie inclusa si obligatia de respectare a nivelului maxim de indatorare prevazut de Acordul de la Maastrich. Cu mecanismele care se vor declansa automat, dar astazi nu am stabilit cum va functiona acest mecanism, este sarcina eurogrupului.

• A mai ramas de clarificat la nivel national modul de introducere in Constitutie a obligatiei de a respecta deficitul structural de maxim de - 0,5% din PIB.

• As face o referire si la avanatajele pe care le avem din punctul de vedere al tratatului. In primul rand, ceea ce cere tratatul, noi am declansat ca proces de diminuare a deficitelor din 2010. Este adevarat, prin masuri care au afectat consistent populatia, dar care ne-au adus intr-o situatie de stabilitate si de crestere economica in acest an. Stiu ca va trebui sa avem in vedere solutii pentru ca nivelul de trai al populatiei sa fie ajustat pozitiv, dar deocamdata ne-am atins obiectivul principal, acela de a redobandi stabilitate, si masurile pe care le-am luat sunt masuri pe care abia acum multe state trebuie sa le aplice.





Foto:EPA/Intact Images

Telefonie mobila: Tarife mai mici, pentru convorbirile in afara retelelor... UPDATE: Presiunea gazelor, sub cota de avarie!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x