Antena Căutare

Vladescu, contrazis de angajatii sai: Majorarea TVA va aduce numai 1,4 miliarde de euro la buget

Majorarea TVA nu va aduce la buget nici pe departe veniturile despre care vorbea Sebastian Vladescu in urma cu o luna si jumatate. Ministrul de Finante este contrazis chiar de propriii angajati. Expertii Ministerului estimeaza ca majorarea TVA va aduce venituri de numai 1,4 miliarde de euro, adica mai putin de jumatate decat cifra anuntata de Sebastian Vladescu.

Pe 26 iunie, cand a anuntat majorarea cotei de TVA cu cinci procente, Sebastian Vladescu spunea ca aceasta masura va aduce la buget venituri de aproximativ 3,5 - 4 miliarde de euro.

Dupa doar o luna si jumatate, expertii din ministerul finantelor estimeaza ca masura cresterii TVA va aduce, la buget, cel mult 1,4 miliarde de euro, adica mai putin de jumatate decat aprecia Sebastian Vladescu.

Estimarea apare in nota de fundamentare a proiectului de rectificare bugetara, scriu jurnalistii de la Evenimentul Zilei.

Contactat de jurnalisti, Sebastian Vladescu a evitat sa comenteze noile informatiipe motiv ca nu are cifrele in fata. Declaratii pe marginea acestui subiect va face doar dupa 1 septembrie, cand se intoarce in Capitala.

Masura majorarii TVA a fost luata dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca reducerea pensiilor cu 15 procente este neconstitutionala. Desi veniturile rezultate in urma acestei masuri ar fi trebuit sa acopere plata pensiilor si salariilor din domeniul bugetar, se pare ca, prin rectificare, cei mai multi bani, peste 1 miliard de euro, vor merge catre Ministerul Muncii exact pentru plata acestor sume.

Si nu este singura balbaiala a Executivului. Daca premierul Emil Boc promitea ca, dupa taierea de 25%, niciun bugetar nu va primi, in mana, mai putin de 600 de lei, in realitate exista oameni care pleaca acasa cum mai putini bani. Replica a venit de la un secretar de stat care spune ca, de fapt, suma de 600 de lei se refera la salariul brut si nu la cel net.

Ionut Popescu, presedintele Fondului Proprietatea, despre masurile ministrului de Finante: tampenii politice si aberatii
Chiar si unii democrat-liberali considera proaste masurile anuntate de ministrul Sebastian Vladescu.

"Tampenie politica" - asa catalogheaza presedintele Fondului Proprietatea, democrat-liberalul Ionut Popescu, decizia prin care companiile unde statul are pachete majoritare de actiuni vor dona o parte din profit catre buget. Popescu spune ca o astfel de masura ar crea un precedent periculos pentru toate societatile pe actiuni.

Democrat Liberalul Ionut Popescu crede ca decizia Ministerului de Finante de a cere companiilor de stat sa doneze bani la stat este aberanta.

"Este cea mai mare tampenie economica pe care am vazut-o si nu credeam ca voi vedea o asemenea lege, cat timp voi trai. Nu poti impune unei companii unde statul nu e unic actionar, cum este cazul Romgaz, unde este actionar minoritar Fondul Proprietatea, sa doneze bani din profit. E, practic, un furt in toata regula, pentru ca, in felul acesta, actionarii minoritari sunt clar prejudiciati", este de parere Popescu.

El sustine ca un astfel de precedent ar fi periculos, pentru ca in viitor, actionarii societatilor comerciale, fie ele cu capital de stat sau privat, ar putea lua din profit prin donatii.

"Nu imi pun problema unor consecinte politice, nu e prima data cand am alta pozitie decat membrii Guvernului (...). Dar nu cred ca ministrul Vladescu cunoaste aceasta prevedere, a donatiilor. Cel care a gandit-o este idiot", spune Popescu.

Intrebat in legatura cu aceasta prevedere din proiectul de rectificare bugetara, secretarul de stat in Ministerul de Finante Gheorghe Gherghina a declarat pentru Gandul ca donatiile nu sunt obligatorii. Doar Adunarile Generale ale Actionarilor ar decide sa doneze sau nu bani la buget. Ideea este respinsa ferm de seful Fondului Proprietatea. Ionut Popescu spune ca guvernul nu ar trebui sa se bazeze in cunstructia bugetului pe bani pe care nu se stie sigur daca ii va primi.

Intre companiile de stat care ar urma sa doneze bani la stat se numara Electrica, de unde ar trebui sa ajunga la buget le 400 milioane de lei, Romgaz cu o suma inca necunoscuta si Loteria Romana, cu 74 milioane de lei.

Consiliul Fiscal: Guvernantii stiu doar sa cheltuiasca, nu sa si aduca bani la buget... Cum a avut loc frauda de la Credit Europe Bank...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x