Antena Căutare

Zona euro nu a reuşit să adopte noi măsuri de stimulare economică legate de pandemia de coronavirus, după 16 ore de discuţii

Miniştrii de Finanţe din zona euro nu au reuşit să ajungă la un acord referitor la noi măsuri de stimulare economică pentru atenuarea impactului economic provocat de pandemia de coronavirus, după 16 ore de discuţii, iar preşedintele Eurogrup, Mario Centeno, a spus că negocierile vor fi reluate joi, relatează Reuters.

Surse diplomatice şi oficiali au declarat că neînţelegerile dintre Italia şi Olanda referitoare la condiţiile care trebuie ataşate creditelor din zona euro destinate guvernelor care se luptă cu pandemia blochează progresele aprobării unor fonduri de 500 de miliarde de euro.

”După 16 ore de discuţii ne-am apropiat de un acord, dar nu suntem încă acolo. Am suspendat Eurogrup şi vom continua mâine”, a anunţat Centeno miercuri dimineaţă.

Miniştrii de Finanţe, care au început discuţiile marţi, la ora 14:30 GMT (17:30 ora României), prin videoconferinţă, încearcă să cadă de acord asupra unui pachet de măsuri pentru ajutarea guvernelor, companiilor şi persoanelor fizice. Negocierile au durat toată noaptea, cu numeroase pauze, reluări şi negocieri bilaterale.

Participanţii sperau să adopte un program de 500 de miliarde de euro pentru oprirea declinului economic şi finanţarea redresării după pandemie şi pentru a lăsa în urmă neînţelegerile care au marcat relaţiile comunitare în timpul acestei crize.

Unul dintre diplomaţi a spus însă că diviziunile au reapărut.

“Italienii vor o referire la mutualizarea datoriilor, ca posibil instrument de redresare care să fie analizat mai mult în viitor. Olandezii spun nu”, a arătat sursa.

Emiterea de obligaţiuni comune a fost un subiect major de neînţelegeri între statele cu probleme economice din sudul Europei, precum Spania şi italia, şi statele nordice care duc politici bugetare conservatoare, precum Germania şi Olanda, de la debutul crizei din zona euro în urmă cu peste 10 ani.

Dacă vor cădea de acord, reacţia comună pan-europeană şi a guvernelor naţionale ar putea conduce la cel mai mare program de sprijin economic din lume, peste cel al Statelor Unite, potrivit calculelor Reuters.

Sursa : news.ro

Aproape 100 de salariaţi ai Romcarbon Buzău au intrat în şomaj tehnic... Indicele ROBOR la 3 luni s-a menţinut la 2,55%; ROBOR la 6 luni a coborât la 2,61%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x