Antena Căutare

11 martie 2004. Cine sunt autorii atentatului de la Madrid

Madrid. 11 martie 2004. Peste 190 de persoane şi-au pierdut viaţa, printre care 16 români, iar în jur de 1800 au fost rănite. Totul, în urma celui mai sângeros atentat din istoria Europei, organizat de o grupare teroristă islamistă.

Madrid. 11 martie 2004. Peste 190 de persoane şi-au pierdut viaţa, între care 16 români, iar în jur de 1800 au fost rănite. Totul, în urma celui mai sângeros atentat din istoria Europei, organizat de o grupare teroristă islamistă.

Imediat după violentul atentat, presa spaniolă, dar şi guvernul au pus atacul pe seama ETA - Organizaţia Separatistă Bască. Totuşi, aceasta a negat implicarea.

Curând, investigaţiile au scos la iveală adevăraţii inculpaţi: 28 de terorişti care făceau parte dintr-o organizaţie extremistă cu rădăcini în Maroc. Încă nu se cunoşte dacă organizaţia a avut sau nu legături cu al-Qaeda.

În octombrie 2007, justiţia spaniolă a dat verdicul în cazul atentatelor: 21 dintre inculpaţi au fost condamnaţi şi şapte achitaţi. Printre aceştia din urmă se află şi unul dintre organizatorii atacurilor. Trei dintre invinuiţi, marocanii Jamal Zougan (34 de ani), unul dintre militanţii care au plasat bombele in trenuri, Othman el-Gnaoui (32 de ani) şi spaniolul Jose Emilio Suarez Trashorras (31 de ani), au pledat vinovat la acuzaţiile de asasinat şi tentative de asasinate teroriste, scrie Jurnalul Naţional. Ei au primit închisoare pe viaţă. Alţi doi inculpaţi, marocanii Youssef Belhadj (31 de ani) şi Hassan al-Haski (44 de ani), consideraţi organizatori ai atacurilor, au fost condamnaţi la 20 de ani de inchisoare pentru apartenenţă la o grupare teroristă.

Pe lângă aceştia, au mai existat alţi şapte terorişti, care s-au sinucis la trei săptămâni după atentante.

În total, pedepsele celor 28 de inculpaţi totalizau 311.865 de ani.

Dispariţia avionului malaezian, un mister fără precedent... ȘOCANT! Trei ani de la cel mai mare dezastru nuclear de la Cernobîl încoace!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x