Antena Căutare

1986-2010, 24 de ani de la drama atomica de la Cernobil

Astazi se implinesc 24 de ani de la catastrofa nucleara de la Cernobil, un accident cu urmari resimtite pana in prezent. Peste 25.000 de oameni, care au intervenit direct pentru a "stopa" raspandirea radiatiilor, si-au gasit sfarsitul, iar milioane de oameni din intreaga Europa au avut de suferit din cauza "norului" atomic.

La 26 aprilie 1986, la ora locala 1.23, reactorul "Numarul 4" al centralei nucleare de la Cernobil a explodat. Mai multe state din Europa, inclusiv Romania, dar mai ales Ucraina, Rusia si Belarusul, pe atunci republici sovietice, au fost expuse contaminarii.

Acum, la 24 de ani de la cea mai mare catastrofa ecologica din istoria Europei, adevarul despre ce s-a intimplat atunci ramane insa inca un subiect controversat. Un bilant al ONU estima, in septembrie 2005, la 4.000 numarul deceselor din Ucraina, Belarus si Rusia in urma unor cancere determinate de contaminarea radioactiva, insa acest raport a fost contestat de numeroase organizatii neguvernamentale.

Oficial, numai in Ucraina se considera ca 2,3 milioane de persoane au avut de suferit de pe urma catastrofei. intre 1986 si 2006, 4.400 de ucraineni - copii sau adolescenti in momentul catastrofei - au fost operati pentru cancer de tiroida, consecinta cea mai evidenta a iradierii, potrivit Ministerului Sanatatii.

Potrivit unui studiu stiintific occidental despre tragedia din 26 aprilie 1986, aproape un milion de oameni ( 985.000), au murit de diverse forme de cancer provocate sau agravate de radiatiile de la Cernobil numai in primele doua decenii de la accident. Bilantul negru a crescut si creste insa, norul fiind purtat de vant aproape peste tot in lume, iar substantele ramanand active zeci de mii de ani.

Articolul continuă după reclamă

Catastrofa a dus la mutatii genetice la plante si animale si a scazut imunitatea la boli a populatiei tinere in numeroase zone, in special in Belarus, Ucraina si Rusia.

Ultimul reactor activ de la Cernobil a fost inchis in decembrie 2000. Pentru ca sarcofagul s-a fisurat insa, amenintarea radioactiva persista. In prezent autoritatile de la Kiev au in plac ridicarea unui nou sacrofag din otel care sa acopere vechea instalatie.

Mandatul de urmarire internationala a lui Silviu Ionescu a fost suspendat... Cutremur de 6,9 pe scara Richter, in Taiwan...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x