Antena Căutare

AFP: "Romania se pregateste sa voteze destituirea presedintelui"

Romania se pregateste pentru un referendum crucial. In urma criticilor UE cu privire la atingerile aduse statului de drept, romanii vor decide duminica daca aproba sau nu destituirea presedintelui aflat la putere de opt ani, Traian Basescu, ai carui simpatizanti au indemnat la boicotarea referendumului, scrie AFP intr-un material de prezentare intitulat "Romania se pregateste sa voteze destituirea presedintelui".

Aproximativ 18 milioane de cetateni sunt chemati sa voteze atat in Romania, cat si in strainatate, mai ales in Spania si Italia, unde traiesc sute de mii de emigranti romani. Participarea este cruciala, avand in vedere ca aceasta consultare va fi validata doar cu 50 la suta plus unul din numarul alegatorilor inscrisi pe liste, conform unei decizii a Curtii Constitutionale, continua agentia franceza. Este un prag dificil de atins, potrivit analistilor politici, intr-o tara in care absenteismul bate recorduri, pe fondul deziluziei fata de o clasa politica acuzata de neglijarea bunului public si clientelism.

Sectii de votare suplimentare vor fi deschise pe litoralul Marii Negre, romanii aflati in concedii putand merge sa voteze in locuri neasteptate, cum ar fi restaurantele Pelican, Aurora sau la Aqua Magic, opozitia denuntand riscuri de frauda, noteaza agentia franceza. USL (centru-stanga, la putere) este puternic mobilizata pentru a convinge noua milioane de romani sa vina sa voteze impotriva rivalului sau, Traian Basescu fiind foarte nepopular, potrivit sondajelor doi din trei romani vrand sa-l vada plecat de la Cotroceni.

Basescu si PDL (centru-dreapta, in opozitie) au indemnat la boicotarea referendumului, pentru a nu "legitima o lovitura de stat", o tactica denuntata de USL ca "antidemocratica". Iesirea din criza politica care zguduie Romania ramane nesigura, apreciaza AFP, subliniind ca o coabitare Basescu-USL, mai ales dupa conflictul din iulie privind destituirea, "promite sa fie cel putin electrica".

Doi polonezi si-au abandonat copilul pe aeroport si au plecat in vacanta... Le Figaro: "Romania, o noua oaie neagra a UE"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x