Pana in prezent bacteriile la care a fost identificata enzima NDM 1 sunt E.colli si Klebsiella pneumonia, doua bacterii extrem de intalnite in intestinul subtire uman, raspunzatoare de infectiile urinare sau pneumonie. Pericolul vine din faptul ca enzima se poate transmite de la o bacterie la alta, prin intermediul ADN-ului.
Astfel ca este foarte posibil, spun specialistii, ca la un moment dat sa se transmita la o bacterie plurirezistenta, care sa nu raspunda la niciun fel de tratament.
Evolutie alarmanta
Evolutia genei care contine enzima NDM 1 este surprinzatoare, potrivit cercetatorului care a descoperit-o, profesorul Tim Walsh, de la Universitatea Cardiff. In numai trei ani a ajuns sa fie observata in 3% din cazurile de infectii provocate de bacterii, din India.
"E posibil ca acesta sa fie sfarsitul. Nu exista antibiotice in productie care sa fie eficiente impotriva bacteriilor care produc NDM 1" scrie Walsh intr-un studiu, citat de The Guardian.
Peste 50 de cazuri in Marea Britanie
Autoritatile din Marea Britanie au raportat deja 50 de cazuri de pacienti infectati cu bacterii care produc NDM 1, insa este posibil ca numarul cazurilor sa fie mai mare, intrucat bacteria se poate transmite in spital, de la om la om.
Infectiile au variat, de la forme usoare pana la cazuri fatale, potrivit BBC. In prezent, tratamentul acestor infectii se face cu un cocktail de antibiotice, insa medicii se tem ca enzima s-ar putea transmite la o bacterie care nu raspunde la tratament.
Ce e de facut?
Expertii spun ca in acest moment cea mai buna metoda de a opri raspandirea NDM 1 este dezinfectia responsabila a spitalelor si a echipamentelor, precum si a personalului medical.
In acelasi timp, companiile farmaceutice si autoritatile medicale din intreaga lume isi vor concentra eforturile pentru dezvoltarea unor antibiotice eficiente impotriva acestei enzime.