Antena Căutare

Angela Merkel: "Germania nu vrea sa domine Europa"

Vorbind in fata deputatilor german, cancelarul Angela Merkel a militat in favoarea revizuirii tratatelor europene, s-a pronuntat pentru independenta Bancii Centrale Europene, afirmand, totodata ca tara sa nu vrea sa domine Europa.

Criza datoriilor din zona euro nu poate fi rezolvata de la o zi la alta, a lansat Merkel, plandand pentru reforme institutionale profunde. Cu o saptamana inaintea summitului UE din 9 decembrie, seful guvernului de la Berlin, care se va intalni luni la Paris cu presedintele Nicolas Sarkozy pentru a prezenta propunerile lor privind modificarea tratatelor europene, a respins ideea mutualizarii datoriei prin crearea de eurobonduri. „Nu exista solutii miracol. Nu exista solutii simple", a spus Merkel.


„Rezolvarea crizei datoriilor suverane este un proces care va dura ani de zile", a subliniat cancelarul german, comparand lupta impotriva acestei crize cu un maraton.

„Maratonistii afirma deseori ca parcursul devine cu adevarat dificil incepand cu kilometrul 35 si ca linia de sosire poate fi trecuta numai daca esti constient de dificultatile care te asteapta", a explicat Merkel. „Cei care reusesc nu sunt intotdeauna cei care pornesc in forta. Sunt cei care inteleg ce inseamna sa alergi o asemenea distanta".

Euro mai stabila decat marca

Pe de alta parte, Merkel a salutat performantele monedei unice, apreciind ca, „in pofida tuturor recentelor turbulente, euro s-a impus". „Moneda unica este stabila, mai stabila decat ar fi fost marca germana", a adaugat ea. Pentru Angela Merkel, uniunea bugetara este in curs de realizare. „Am depasit faza discutiilor despre uniunea monetara. Suntem pe punctul de a realiza aceasta uniune", a lansat cancelarul, precizand ca „este vorba despre o uniune cu reguli stricte, cel putin pentru zona euro".

Franz-Walter Steinmeier, presedintele grupului social-democrat (SPD) din Bundestag, a criticat modul de gestionare a crizei. „Nimeni nu va reproseaza criza, dar maniera in care ati gestionat criza este scandaloasa", a declarat el adresandu-se, de la tribuna Bundestagului, cancelarului Merkel. „Ziua criticati tarile care vor ca Banca Centrala Europeana sa participa la eforturile de salvare a zonei euro. Iar cand se lasa seara, va rugati ca BCE sa continue politica de achizitii de obligatiuni de stat", a spus el.

sursa: Fin.ro

foto: Intact Images

Romania, printre statele acuzate de trafic de arme in Iugoslavia anilor '90... VIDEO! Austeritatea taie din luminitele de Craciun londoneze...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x