Antena Căutare

Bancile, problema principala a Irlandei

Elementul central al programului international de salvare este un plan de restucturare a cinci banci nationalizate sau tinute la aparatele de respirat de catre stat.

Ministrul Finantelor, Brian Lenihan, a declarat duminica intr-o conferinta de presa ca institutiile de credit locale vor deveni "semnificativ mai mici" si ar putea vinde active care nu au legatura cu operatiunile de baza de creditare si economisire.

The Guardian noteaza ca problemele cu care se confrunta grupul Allied Irish Banks au schilodit pozitia Executivului in fata FMI sI UE. Institutia avertiza in a doua jumatate a saptamanii trecute ca putea pierde lichiditati de 13 miliarde de euro din cauza retragerilor de depozite efectuate de clienti ingrijorati. Banca a inghitit pana acum 29,3 miliarde de euro dar salvarea sa ar putea ajunge sa coste 34 miliarde de euro.

Bancile din Irlanda au active de patru ori mai mari decat produsul intern brut. Deficitul Irlandei a ajuns la 32% din PIB deoarece bancile irlandeze au costat contribuabilii 50 de miliarde de euro in ultimii doi ani. Guvernul a nationalizat trei banci sI a preluat actiuni importante la inca doua.

Mai mult de zece miliarde de euro sunt asteptate sa fie injectate de stat in bancile de top, Allied Irish Banks, Bank of Ireland sI Anglo Irish.

Bancile britanice sunt si ele foarte vulnerabile in Irlanda. RBS a raportat o expunere de 54 miliarde de lire sterline, in vreme ce Lloyds are active de 27 de miliarde de lire.

Daca bancile irlandeze s-ar duce de-a berbeleacul asta ar costa Marea Britanie 7% din produsul sau intern brut. Exporturile de bunuri si servicii britanice in Irlanda aconteaza 26%, mai mult decat cele catre China, Rusia, Brazilia sI India combinat.

The Telegraph precizeaza ca este de astetpat ca actualul premier, Brian Cowen, este asteptat sa isi depuna mandatul imediat dupa ce bugetul va fi prezentat, in data de 7 decembrie.

Sursa: Jurnalul National

Nunta regala la Westminster, pe 29 aprilie: Printul William se va casatori cu Kate Middleton... SUA avertizeaza Coreea de Nord: "Ne vom apara aliatul"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x