Antena Căutare

Ce arme folosesc rușii pentru a ataca Ucraina. Cum se apără ucrainenii de invazia Rusiei

Războiul dintre Rusia și Ucraina a scos la iveală arme puternice pe care cele două state le au în dotare. Rachetele, tancului T-72 și elicoptere Mi8 sunt doar câteva dintre armele rușilor folosite pentru a bombarda Ucraina. Iată cum se apără țara condusă de președintele Volodimir Zelenski.

tancuri-arme-soldat Galerie
Războiul dintre Rusia și Ucraina a scos la iveală arme puternice pe care cele două state le au în dotare. | Profimedia

La scurt timp de la momentul în care Vladimir Putin a declarat război Ucrainei, armata rusă a apleat la cele mai periculoase arme pentru a bombarda Kievul, dar și cea mai mare parte a teritoriului din țara vecină.

Rusia s-a concentrat în ultimii ani pe realizarea unor rachete mult mai performante și puternice, însă armele folosite împotriva Ucrainei sunt, cel mai probabil, realizate 1990-2000 și mai apoi îmbunătățite de pe modelul unor sisteme sovietice, conform adevărul.ro.

Sumi, Poltava şi Mariupol sunt zonele din Ucraina afectate de bombardamentele rușilor, care au utilizat rachete de croazieră ruseşti Kalibr. Rachetele au fost lansate din Marea Neagră către țara condusă de președintele Volodimir Zelenski.

„Armata rusă a manifestat o desconsiderare flagrantă faţă de vieţile civile prin utilizarea rachetelor balistice şi a altor arme explozive cu efecte de suprafaţă extinsă în zone dens populate”, a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International, potrivit theguardian.com, menționat de sursa citată mai sus.

Citește și: Oleg Deripaska și Mihail Fridman, doi miliardari din Rusia și aliați ai lui Vladimir Putin,transmit mesaje de pace. Ce se întâmplă

„Unele dintre aceste atacuri pot fi crime de război. Guvernul rus, care pretinde în mod fals că foloseşte doar arme ghidate de precizie, ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru aceste acte.”, a mai adăugat secretarul general al Amnesty International.

Printre armele convenționale ale armatei Rusiei se numără: versiuni ale tancului T-72, vehiculelor de luptă blindate BMP3, elicoptere Mi8 şi Ka-52, dar și rachete de croazieră Kalibr. Armata rusă s-a folosit de rachetele trase de pe nave, aeronave sau submarine pentru a bombarda Kievul și Odesa.

Cum se apără Ucarina împotriva invaziei rusești

Forţele Armate Ucrainene au anunțat faptul că fac față invaziei rusești cu ajutorul armelor pe care le au in dotare. Ucrainenii folosesc elicoptere, avioane de vânătoare și drone pentru a „răpune” armata Rusiei, potrivit sursei citate în rândurile de mai sus.

Ucraina încearcă să se apere de invazia rușilor cu toate armele pe care le au. Avioanele de vânătoarea ucrainene zboară deasupra Kievului, dar și a mai multor zone a țării. De asemenea, satele care s-au declarat de partea Ucrainei au trimis mai multe arme puternice armatei ucrainene, printre care tipuri de arme anti-aeriene, rachete Stinger și altele de acest gen.

Citește și: Coreea de Sud decide excluderea Rusiei din sistemul SWIFT şi trimite ajutor umanitar Ucrainei

Armata ucraineana a montat deja pe avioanele de vânătoare noul lot de rachete primit din partea țărilor din vest. De asemenea, Ucraina a dezvăluit că a doborât până acum: 11 elicoptere de diferite tipuri, trei avioane de vânătoare Suhoi SU-30CM, două avioane de atac Suhoi Su-25, trei avioane de transport Il-76 care transporta trupe aeropurtate.

Armele cu care Ucraina a reușit „să pună la pământ” inamicii sunt: avioanele de vânătoare Su-27, sistemele antiaeriene S-300 şi BUK M-1, dronele de atac Bayraktar TB2.

În urma conflictului, Forţele Armate Ucrainene au ucis până acum 4.300 de militari ruşi și au distrus mai bine de 140 de tancuri, peste 700 de blindate, 27 de avioane şi 26 de elicoptere.

Citeşte şi: VIDEO. Ucrainean, filmat într-o luptă corp la corp cu un soldat rus înarmat. Scene de groază la Harkov

Anastasiia Lenna, fosta Miss Ucraina în 2015, și-a pus uniforma de soldat și luptă împotriva rușilor, în bătălia de lâng... Povestea emoționată a unui băiețel de 8 ani, îngrijorat pentru viața tatălui blocat în Kiev: „Mami, trebuie să merg la r...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x