Antena Căutare

Conflict latent: Turcia ameninta ca va expulza 100.000 de armeni

Premierul turc a ridicat miza in conflictul international privind uciderea in masa a armenilor din Imperiul Otoman, amenintand ca va expulza 100.000 de armeni ce traiesc in acest stat.

"In tara mea sunt 170.000 de armeni, din care 70.000 sunt cetateni. Toleram alti 100.000. Deci, ce voi face maine? Daca este necesar, le voi spune celor 100.000: bine, este timpul sa plecati acasa. De ce? Nu sunt cetatenii mei. Nu sunt obligat sa ii tin la mine in tara," declara acesta in vizita la Londra.

El a mai avertizat diaspora armeana ca actuala sa campanie de a avea cat mai multe parlamente care recunosc genocidul va pune in pericol consolidarea relatiilor dintre Turcia si Armenia.

Erdogan urma sa calatoreasca in Suedia, dar si-a anulat vizita in ultimul moment si l-a convocat pe ambasadorul suedez in Turcia. Oficialul turc a protestat pentru pasul Parlamentului Suediei de a se alatura celor aproape 20 de state care acuza turcii otomani de genocid pentru moartea a circa 1,5 milioane de armeni in timpul Primului Razboi Mondial.

De asemenea, a fost convocat si ambasadorul SUA pentru un ges similat facut de comisia parlamentului american.

Armenia a condamnat recentele declaratii ale lui Erdogan, aratand ca readuc in memorie crimele initiale, multe din care s-au produs in timpul deportarii in masa a armenilor acuzati ca au sprijinit armata rusa invadatoare.

Si alte state sunt asteptate insa sa adopte rezolutii de condamnare a Turciei inainte de comemorarea unui centenar de la crime- 2015. Deja multe state din UE-printre care Franta, Germania si Italia deja recunosc evenimentele ca fiind genocid.

Regina Spaniei, in pericol... Germania accepta acordarea unor ajutoare bilaterale europene Greciei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x