Antena Căutare

Constantin al II-lea a murit! Fostul rege al Greciei și nașul Prințului William s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani

Constantin al II-lea, fostul rege al Greciei, a murit! Aflat la putere înainte de restabilirea Republicii în 1974 și domnind într-una dintre cele mai tulbure perioade din istoria Greciei, fostul rege a încetat din viaţă marţi la Atena, la vârsta de 82 de ani, a anunțat presa din străinătate.

colaj foto cu regele constantin al ii-lea al greciei care a murit Galerie
Constantin al II-lea a murit! Fostul rege al Greciei și nașul Prințului William s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani | Getty

Constantin al II-lea a fost internat la Atena în prima săptămână din luna ianuarie 2023 cu probleme respiratorii, potrivit presei elene.

Care a fost cauza morții fostului rege al Greciei, Constantin al II-lea. Suveranul s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani pe patul de spital

Starea lui de sănătate a fost ținută sub atentă observație, dar vârsta și-a spus cuvântul. Fostul Suveran, văr al regelui Carol al III-lea şi naşul Prinţului William, "a decedat (...) în urma unui accident vascular cerebral", a anunţat ERT.

Descendent al familiei regale Schleswig-Holstein-Glucksburg, Constantin a fost şi fratele Sofiei, mama Regelui Felipe al VI-lea al Spaniei. Monarhia a fost abolită în Grecia prin referendum în 1974, punând capăt dinastiei daneze înfiinţate în 1863 de străbunicul lui Constantin al II-lea, George I.

Citește și: Primele imagini de la înmormântarea lui Papa Benedict al XVI-lea. Motivul pt care sunt folosite trei sicrie și ce reprezintă

Constantin al II-lea a urcat pe tron la vârsta de 23 de ani, în 1964, domnind timp de nouă ani într-una din cele mai tulburi perioade din istoria politică a Greciei contemporane. Crizele politice care au urmat au fost un teren fertil pentru lovitura de stat a coloneilor din aprilie 1967 şi pentru cei şapte ani ai juntei militare, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: A murit Pele. S-a stins din viață la aproape o lună de la momentul în care corpul său nu a mai răspuns la chimioterapie

Familia Regală din România are legături strânse cu familia regală a Greciei

Constantin al II-lea a părăsit Grecia în 1968 şi a trăit la Londra timp de 40 de ani, înainte de a se întoarce în ţara sa în 2013. Căsătorit cu Anne-Marie, sora Reginei Margareta a II-a a Danemarcei, a avut cinci copii.

Familia Regală din România are legături strânse cu familia regală a Greciei. Când alţii le întorceau spatele, Regele Mihai şi Regina Ana erau primiţi cu braţele deschise la Atena unde s-au şi căsătorit. Regele Paul al Greciei a fost cel care i-a sărit în ajutor nepotului său, Mihai, după ce a fost forţat de comunişti să abdice şi l-a ajutat să se căsătorească cu Principesa Ana de Bourbon-Parma, notează news.ro. Constantin al II-lea a apărut și în numeroase fotografii alături de Regina Elisabeta a II-a, care s-a stins din viață la 96 de ani.

Relaţiile de rudenie dintre cele două Case Regale începuseră odată cu căsătoria dintre Regele Carol al II-lea şi Regina Elena, mama regelui Mihai. Aceasta s-a născut la Atena ca principesă a Greciei şi Danemarcei. Părinţii săi au fost Regele Constantin I al elenilor şi Regina Sofia, născută principesă a Prusiei. Tot în 1921, moştenitorul tronului de la Atena, George, a luat-o de soţie pe prinţesa Elisabeta a României.

Citește și: Actorul Mitică Popescu a murit la vârsta de 86 de ani. Acesta suferea de probleme cardiace

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x