Antena Căutare

Coreea de Nord pregateste pentru un nou test nuclear, sustin surse sud-coreene

Un tunel de peste 500 de metri adancime la complexul nord-coreean de teste nucleare indica, fara indoiala, ca se pregateste un nou experiment, potrivit unui cotidian din Coreea de Sud, care citeaza surse din cadrul serviciilor de informatii, transmite AFP.


Conform informatiilor, Coreea de Nord efectueaza excavatii importante si ridica o noua cladire la complexul nuclear principal de la Yongbyon, aflat la nord de capitala.

Informatiile, neconfirmate de serviciile de informatii sud-coreene, vin pe fondul unor tensiuni serioase in Peninsula Coreeana si in contextul ingrijorarilor din ce in ce mai mari privind programul nuclear al Coreei de Nord.

Philip Crowley, purtatorul de cuvant al Departamentului american de Stat, a estimat, in urma cu doar o zi, ca Phenianul dispune de cel putin o alta instalatie de imbogatire a uraniului, decat cea prezentata in noiembrie unui om de stiinta american.

Acesta a declarat ca "ceea ce au vazut nu a cazut din cer" si "acest lucru reflecta cu siguranta munca incheiata in cel putin alta instalatie".

Phenianul "se preocupa de excavatii cu toate ca este iarna si solul este inghetat, la cele doua instalatii nucleare", din districtul Punggye si de la Yongbyon, a declarat, pentru editia de miercuri a Chosun Ilbo, un oficial din cadrul serviciilor de informatii sud-coreene, care a dorit sa ramana anonim.

Oficialul sud-coreean a apreciat ca tunelul are deja peste 500 de metri adancime. "Daca vor continua in acest ritm, vor sapa o cavitate de un kilometru adancime, adica adancimea necesara pentru efectuarea unui test nuclear, intre martie si mai anul viitor", a mai spus oficialul citat.

Ppatru persoane au murit pe 23 noiembrie, dupa ce Phenianul a bombardat insula Yeonpyeong, o zona civila din Coreea de Sud, pentru prima data de la inceputul razboiului coreean (1950-1953).

O serie de analisti si oficiali americani si sud-coreeni sunt de parere ca actiunile Coreei de Nord au ca scop consolidarea pozitiei viitorului lider al regimului nord-coreean, cel mai mic dintre fiii lui Kim Jong-Il.

VIDEO! Zeci de imigranti ucisi de furtuna in apele australiene... IMAGINI SOCANTE! Femeie biciuita in public de politisti in Sudan...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x