Antena Căutare

Damascul este vinovat de o serie de atacuri chimice cu sarin şi clor în Siria din 2017, acuză OIAC

Două avioane şi un elicopter al Forţelor aeriene siriene au lansat bombe conţinând gaz sarin şi clor asupra unei localităţi din nordul Siriei în 2017, ”afectând” 100 de persoane, acuză Organizaţia pentru Interzicerea Armalor Chimice (OIAC), relatează AFP.

Pentru prima oară, OIAC, cu sediul la Haga, a desemnat armata lui Bashar al-Assad ca vinovată de atacuri chimice pe teritoriul propriei ţări.

Faptele au avut loc în urmă cu aproape exact trei ani, la Al-Lataminah, care se afla la acea vreme sub controlul rebelilor şi era ţinta unei serii de trei atacuri aeriene, pe care le-au cercetat anchetatori din cadrul unei echipe speciale OIAC.

OIAC a pus astfel în practică noile puteri care i-au fost acordate în 2018, în pofida opoziţiei Damascului şi Rusiei, aliata sa.

Guvernul sirian neagă în mod constant orice implicare în atacuri chimice şi susţine că şi-a predat toate stocurile de armament chimic sub supervizarea internaţională în baza unui acord încheiat în 2013.

Echipa anchetatorilor ”nu este un organ judiciar care să aibă puterea să atribuie vina penală individuală. Le revine de-acum secretarului general al ONU şi comunităţii internaţionale în ansamblul ei să ia măsurile pe care le consideră necesare şi adecvate”, a subliniat directorul OIAC Fernando Arias, citat într-un comunicat.

”AUTORITĂŢILE DE CEL MAI ÎNALT RANG”

Echipa de Identificare şi Anchetă (IIT) din cadrul OIAC - însărcinată cu identificarea presupuşilor autori ai atacurilor chimice din Siria - a conchis că există ”motive rezonabile să se creadă că autorii” acestor atacuri cu sarin de la 24 şi 30 martie 2017 şi cu clor de la 25 martie 2017 ”erau indivizi care făceau parte din Forţele aeriene arabe siriene”.

Acesta este lucrul pe care l-a spus miercuri coordonatorul acestei echipe, Santiago Oñate-Laborde, citat în comunicatul OIAC, emis după primirea unui raport, primul întocmit de IIT, înfiinţată în 2018.

”Atacuri de o asemenea natură strategică nu au putut avea loc decât din ordinul autorităţilor de cel mai înalt rang din cadrul Comandamentului Militar al Republicii Arabe siriene”, a subliniat Oñate-Laborde.

”Chiar dacă autoritatea poate fi delegată, responsabilitatea nu poate”, a adăugat el.

”În pofida eforturilor în vederea dezinformării ale susţinătorilor lui al-Assad în Rusia şi în Iran, este clar că regimul sirian este responsabil de numeroase atacuri chimice”, a comentat secretarul american Mike Pompeo.

”Utilizarea armamentului chimic de către o ţară, oricare ar fi ea, reprezintă o ameninţare inacceptabilă la adresa securităţii tuturor statelor şi nu poate rămâne nepedepsită”, a subliniat el, citat într-un comunicat.

Ministrul german de Externe Heiko Maas a denunţat, la rândul său, o ”încălcare flagrantă a legilor internaţionale”.

ONG-ul Human Rights Watch (HRW) consideră că activitatea IIT ”ar trebui să ridice orice îndoială cu privire la faptul că statul sirian a folosit în mod deliberat arme chimice împotriva propriei sale populaţii”, potrivit unui director pentru ONU, Louis Charbonneau.

”Concluziile OIAC ar trebui folosite în vederea susşinerii unei forme de justiţie penală vizând persoanele vinovate”, a subliniat el într-un comunicat.

REPRESALII

De asemenea urmează să apară alt raport IIT cu privire la un atac soldat cu aproximativ 40 de morţi la Duma, în aprilie 2015, în urma folosirii clorului, potrivit anchetatorilor OIAC.

Occidentul, în frunte cu Statele Unite, au acuzat la acea vreme regimul sirian că se află la originea bombardamentului chimic şi a atacat instalaţii militare siriene ca represalii.

În pofida obiecţiilor puternice ale Siriei şi aliaţilor săi - inclusiv Moscova -, o majoritate a celor 193 de state membre au adoptat în iunie 2018 o consolidare a puterii OIAC, pe care au autorizat-o să desemneze autorul unui atac chimic şi nu doar să documenteze utilizarea unei asemenea arme.

Concluziile IIT ”plasează Siria într-o încălcare a Convenţiei privind armamentul chimic”, a subliniat miercuri, pe Twitter, ambasadorul Regatului Unit la OIAC Peter Wilson.

”Statele parte trebuie să reacţioneze”, a îndemnat el.

Sursa : news.ro

Europa își revine?! Spania anunță un declin al pandemiei de coronavirus: "Totul începe să fie controlat”... Atacuri și amenințări cu moartea pentru șeful OMS: „Ne mai şi înşelăm, la fel ca fiecare fiinţă umană”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x