Deputații britanici au votat luni proiectul de lege ce autorizează guvernul să declanșeze Brexitul, la câteva ore după anunțul premierului scoțian privind intenția de a cere un nou referendum privind independența
Deputații au respins cu cu 335 de voturi la 287 primul amendament al Camerei Lorzilor ce viza protejarea celor trei milioane de cetățeni europeni care trăiesc în Regatul Unit. Ei au procedat la fel și cu cel de-al doilea amendament, care acorda parlamentului ultimul cuvânt în privința acordului final cu Bruxelles-ul, 331 votând contra față de 286 în favoarea acestuia.
Surse din Camera Lorzilor au declarat pentru The Guardian că instituţia va respecta votul din Camera Comunelor şi va adopta legea fără amendamente, aşa cum a cerut Guvernul.
Premierul conservator Theresa May a refuzat până acum să comunice o dată precisă, mulţumindu-se să repete că ea va activa luna aceasta Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care va lansa doi ani de negocieri în vederea ieşirii din UE.
Pe de altă parte, surse europene se aşteaptă ca Articolul 50 să fie invocate pe 20 martie.
CUM VOR FI AFECTAŢI CEI PESTE 300.000 DE ROMÂNI DIN MAREA BRITANIE:
Simpla călătorie în Regatul Unit s-ar putea complica. Acum românii au nevoie doar de buletin. Însă e posibil, în funcţie de negocierile care vor urma, să fie obligatoriu paşaportul, şi posibil viza.
De asemenea, dreptul la muncă va fi restricţionat. Românii ar putea avea nevoie de permis de muncă.
Totodată, studiile s-ar putea scumpi. Studenții români nu vor mai avea acces la granturile de studii și li se vor restricționa împrumuturile.
Restricţii vor fi impuse şi în ceea ce priveşte drepturile sociale. Acum primesc ajutoare sociale în Marea Britanie 3.430 de români, potrivit datelor oficiale. Sunt abia pe locul 13 în rândul europenilor care solicită ajutoare din partea Departamentului pentru muncă și pensii.