DEA a dat bani Structurii Antidrog a Politiei Romane si Oficiului National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni din Ministerul Justitiei, dupa ce au fost retrasi de autoritatile americane din conturile membrilor unei grupari mafiote extrem de periculoase, potrivit Politiei Romane.
Gruparea, cunoscuta sub numele Fanchini, era specializata in trafic de droguri si tigari de contrabanda si a fost anihilata cu ajutorul ofiterilor romani din cadrul Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizata si al procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).
Seful Politiei Romane, chestorul principal Petre Toba, a declarat ca este vorba despre o ancheta care s-a derulat in perioada 2007-2008 si care a pornit de la identificarea unui cetatean roman din gruparea Fanchini - care actiona la nivel mondial si care se ocupa de infractiuni din sfera criminalitatii organizate, informeaza Mediafax. Dupa implicarea anchetatorilor de la Bucuresti, au fost arestati, in tara nostra, 15 romani implicati in trafic cu tigari contrafacute, in timp ce in SUA a fost anihilat restul grupului. "Vom folosi cei 300.000 de dolari care au revenit Inspectoratului General al Politiei pentru a achizitiona autoturisme pentru structurile de combatere a criminalitatii organizate", a precizat Toba.
Dupa interventia DEA pe teritoriul SUA, din conturile mafiotilor au fost confiscati aproximativ doua milioane de euro.
La conferinta de presa de joi au participat si ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, chestorul principal de politie Ioan-Nicolae Cabulea, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, ambasadorul SUA, in Romania, Mark Gitenstein, si directorul regional DEA, Mark Destito.
"Vreau sa subliniez increderea reciproca intre institutiile celor doua state si, ca reprezentant al Ministerului Administratiei si Internelor va felicit si totodata reafirm sustinerea neconditionata a conducerii M.A.I. in lupta impotriva fenomenului transfrontalier de criminalitate organizata", a afirmat secretarul stat. La randul sau, ambasadorul SUA a apreciat curajul si profesionalismul ofiterilor romani implicati intr-un caz atat de complex si a asigurat de intreaga disponibilitate a partenerilor americani in combaterea grupurilor infractionale ce actioneaza la nivel mondial.