Antena Căutare

Dezastrul ecologic din Ungaria ar putea afecta si Romania

Romania, Bulgaria, Serbia si Ucraina se numara printre tarile care ar putea fi afectate de scurgerea de reziduuri chimice produsa marti in Ungaria, dupa ce rezervorul unei fabrici de alumina a cedat.

Presa ungara, citata de Novinite.com, subliniaza ca reziduurile ar putea ajunge in Dunare, astfel ca exista riscul ca aceste patru tari sa fie afectate de poluare.

Potrivit Agentiei bulgare pentru Explorarea Dunarii, citata de Focus News, reziduurile chimice ar putea ajunge in partea bulgara a fluviului cel mai devreme in sapte zile. Poluarea nu ar trebui sa atinga, insa, cote alarmante, dupa ce reziduurile vor trece prin hidrocentrala Portile de Fier, situata cu zece kilometri inainte de teritoriul Bulgariei.

Autoritatile din Ungaria au declarat, marti, stare de alerta in trei comitate, dupa ce doua localitati au fost inundate de reziduurile industriale. Patru persoane au murit, iar peste 120 au fost ranite, dupa ce unul dintre rezervoarele fabricii Ajkai Timfoldgyar a cedat. Totodata, mai multe persoane sunt date disparute.

Potrivit BBC, reziduurile contin substante caustice si sunt toxice daca sunt ingerate. Circa 700.000 de metri cubi de reziduuri s-au imprastiat cand a cedat rezervorul fabricii de alumina, situata la 160 de kilometri vest de Budapesta.

In zona afectata, pamantul are acum culoarea caramizie. Peste 400 de case au fost inundate cu aceaste scurgeri, iar o localitate a fost evacuata. Autoritatile au construit adaposturi temporare pentru sinistrati.

Rusia ar putea vinde in intregime companiile de stat... Andre Geim si Konstantin Novoselov au castigat premiul Nobel pentru Fizica...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x