Antena Căutare

Diferendum pe malurile Dunarii: Un fluviu, niste lucrari si doua tari

Disensiunile frontaliere intre Romania si Ucraina au renascut recent, o data cu un potential pericol de inundatii invocat de Kiev. Ucraina a gasit un nou pretext de a pune paie pe foc, afirmand ca pierde teritoriu in favoarea Romaniei din cauza inexistentei unui dig consolidat pe malul sau de la Dunare. "Digurile de pe Dunare au fost construite acum 50 de ani.

Problema construirii digurilor deriva si din normele internationale: romanii si-au reconsolidat malul o data pentru totdeauna, iar acum, in caz ca vin inundatiile, ei pun doar nisip pe dig. In cazul inundatiilor, cursul Dunarii se modifica departandu-se de Romania, dar, tinand cont de faptul ca frontiera este stabilita de-a lungul cursului apei, Romania castiga de fapt teritoriu



Luni, Ministerul roman al Afacerilor Externe a precizat intr-un comunicat, prin care a raspuns unei cereri adresate de Mediafax, ca "Romania nu intreprinde nici un fel de lucrari unilaterale" in acest scop, precizand ca "acest aspect a fost confirmat partii ucrainene in mai multe ocazii". Precizarile MAE roman au fost facute ca urmare a declaratiilor de vineri ale premierului ucrainean, Mikola Azarov (foto mic), privind "decizia unilaterala a Romaniei de a extinde Delta Dunarii".

"Suntem ingrijorati de pozitia Romaniei, care lucreaza unilateral la extinderea Deltei Dunarii, pentru a redirectiona traficul spre porturile sale. Vrem sa va atragem atentia asupra faptului ca astfel de probleme trebuie rezolvate prin negocieri bilaterale si, daca este necesar, cu participarea liderilor Comisiei Europene", s-a plans Azarov vineri, la intalnirea cu comisarul european pentru Politici Regionale, Johannes Hahn.

La randul sau, Hahn a tinut sa precizeze ca a initiat deja "discutii cu Ministerul de Externe ucrainean privind oportunitatile reale care vor ajuta la gasirea unei solutii acceptabile atat pentru partea ucraineana, cat si pentru cea romana, in problemele legate de Delta Dunarii", dupa cum a informat Agentia ForUm in editia sa electronica.

Tot articolul, in Jurnalul National

Grecia: Controlorii de trafic aerian, in greva pe 25 iulie... Presa straina: Romania a picat examenul CE pe justitie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x