Antena Căutare

Document secret: NATO se va retrage din Afganistan in 2014

Coalitia militara din Afganistan va conveni, in cadrul unei conferinte ce va avea loc saptamana viitoare la Kabul, sa transfere fortelor afgane controlul privind securitatea tarii in 2014, potrivit unui document secret citat de The Independent.

Potrivit documentului obtinut de cotidianul britanic, presedintele afgan, Hamid Karzai, va anunta un calendar pentru o "tranzitie etapizata si bazata pe conditii", ce va incepe in acest an, la Conferinta Internationala pe tema Afganistanului care va avea loc marti la Kabul.

La aceasta reuniune vor participa secretarul american de Stat, Hillary Clinton, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, ministrul britanic de Externe, William Hague, si ministri de Externe din alte 70 de tari. Documentul a fost trimis diplomatilor sambata de reprezentantul special al ONU in Afganistan, Staffan de Mistura.

"Comunitatea internationala isi exprima sprijinul fata de obiectivul presedintelui Afganistaului ca Fortele de securitate nationale afgane (ANSF) sa conduca operatiunile militare in toate provinciile pana la sfarsitul lui 2014", arata documentul.

Potrivit textului, comunitatea internationala va continua "sa furnizeze sprijinul necesar pentru a spori securitatea in acest timp si va continua sa sprijine instruirea, echiparea si furnizarea finantarii interimare a ANSF la toate nivelurile pentru preluarea misiunii de garantare a securitatii tarii lor".

"Guvernul din Afganistan si comunitatea internationala au fost de acord sa evalueze impreuna provinciile cu scopul de a anunta pana la sfarsitul lui 2010 ca procesul de tranzitie este in desfasurare", adauga documentul.

Textul subliniaza si obiectivele pe termen scrut pentru coalitia internationala, si anume combaterea comertului cu opiu si cresterea numarului de provincii care nu cultiva mac la 24 in 12 luni.

Acesta considera ca este de o importanta covarsitoare organizarea unor alegeri transparente pe viitor.

O sursa din cadrul armatei britanice a confirmat sambata ca documentul este "un plan semnificativ care descrie etapele premergatoare retragerii".
Ministerul britanic de Externe a confirmat ca este la curent cu acest document, dar a refuzat sa comenteze.

16.000 de turisti britanici au ramas blocati in Grecia... Ungaria risca suspendarea acordului cu FMI si UE...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x