Angajatii Ministerului spaniol de Interne au audiat-o de doua ori, insa nu au crezut marturia ei - si acest lucru a fost ascuns in dosar, astfel ca apararea nu avea cunostinta de asa ceva atunci cand romanca a depus, in cele din urma, marturie impotriva marocanului, la proces. Imediat dupa aceasta, ea a fost inclusa pe lista victimelor si a primit indemnizatii de 48.000 de euro, pe care i-a folosit pentru a-si ridica o casa in Romania, mai arata cotidianul mentionat. In declaratiile facute pentru El Mundo, romanca sustine ca nu a spus mai devreme ca il recunoscuse pe marocan si ca nici nu il vazuse la televizor sau in ziare, 'pentru ca imi era foarte frica'.
Marturia romancei a fost cheie in condamnarea marocanului Jamal Zougam. Atat ea, cat si prietena ei, identificata drept martorul C65, sustin ca l-au vazut pe acesta purtand un rucsac in trenul care a explodat ulterior in gara din Santa Eugenia, mai arata cotidianul El Mundo.
Publicatia scoate in evidenta faptul ca dintre sutele de persoane care mergeau cu trenul in ziua atentatelor, trei au fost cele care l-au vazut pe marocan in tren. Toate trei au cetatenie romana si toate trei au fost luate in consideratie ca martori ai acuzarii dupa ce autoritatile au difuzat fotografia marocanului si l-au indicat drept autor al atentatelor teroriste. La vremea respectiva, niciuni dintre romani nu locuia legal in Spania. Interesant, sustin jurnalistii, dupa ce l-au acuzat pe marocan, romanii si-au reglementat situatia (potrivit prevederilor recent adoptate la acel moment pentru victimele atentatelor, n.r.).
Atentatele de la 11 martie au fost cele mai grave petrecute in Europa, iar procesul a fost unul dintre cele mai semnificative din istoria juridica spaniola. Sentinta a fost data in 2007, iar dintre cele 29 de persoane puse sub acuzare, Audienta Nationala a absolvit de vina 8, restul de 21 fiind condamnate la ani grei de inchisoare. Principalii condamnati in dosarul atentatelor sunt marocanul Jamal Zougam - condamnat la 42.922 de ani de inchisoare, compatriotul acestuia, Orman el Gnaoui - 42.924 de ani de inchisoare si spaniolul Jose Emilio Suarez Trashorras - 34.715 ani de inchisoare.
sursa: Jurnalul
foto: middleeast.about.com