Antena Căutare

ETA anunta un armistitiu "permanent", "general" si "verificabil"

Organizatia separatista basca ETA a anuntat luni un armistitiu „permanent”, „general” si „verificabil”, in cadrul unui comunicat aparut in ziarul Gara, acolo unde isi publica de obicei informatiile, relateaza CNN.


"ETA nu se va opri din eforturile si lupta pentru a impulsiona si a duce la bun sfarsit un proces democratic, pana la a ajunge la o reala situatie de democratie in Tara Bascilor", se arata in comunicat, potrivit AFP, citata de Mediafax. Totusi, in comunicat nu se specifica si despre ce tip de efort si lupta este vorba, pasnica sau violenta.

Ultimul atentat ETA pe teritoriul spaniol a avut loc in urma cu 17 luni. Organizatia a facut deja mai multe anunturi in septembrie 2010, in privinta unei suspendari a luptei armate.

Organizatia a declarat, prin intermediul unei inregistrari video transmise la 5 septembrie de BBC, ca "nu va conduce actiuni ofensive armate", adaugand ca a luat decizia "in urma cu cateva luni".

La doua saptamani dupa aceasta declaratie, grupul armat a precizat ca e pregatit sa dialogheze cu mediatori internationali, apoi a afirmat, intr-un interviu acordat ziarul Gara, ca este "dispus" sa declare un armistitiu permanent si verificabil si "chiar sa mearga mai departe".

ETA este responsabila de moartea a 829 de persoane in mai mult de 40 de ani de atentate pentru independenta basca. Organizatia este de mai multe luni sub presiunea ramurii sale politice interzise Batasuna, pentru a anunta un "armistitiu" care poate fi "verificat" de comunitatea internationala.

Pana la ora 11.25 GMT (13.25, ora Romaniei) guvernul socialist al lui Jose Luis Rodriguez Zapatero nu reactionase la acest anunt.

Anunturile facute de ETA in septembrie au fost respinse de Zapatero, care a spus organizatiei basce ca "singura decizie pe care trebuie sa o ia este abandonarea pentru totdeauna a armelor".

sursa:Antena3.ro

Studiu: In 30-50 de ani nu vor mai exista fumatori in tarile dezvoltate... Eurostat: Romania si Grecia, singurele in recesiune din UE 27...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x