Reticentele oficialilor francezi si germani au legatura cu slabiciunile sistemului judiciar si pereptuarea problemelor de coruptie, se arata in Financial Times. Publicatia noteaza ca miscarea va fi in mod particular dezamagitoare pentru Ungaria, care preia presedintia UE si spera sa intareasca mai bine legaturile dintre statele uniunii din vest si est.
AFP lanseaza o alta teorie asupra gestului franco-german. Un oficial european a spus pentru AFP ca de fapt cele doua supraputeri vor sa puna presiune asupra celor mai noi membre ale UE pentru a progresa mai repede in lupta cu coruptia. Indiferent de motivatie, presedintele Traian Basescu s-a infuriat din cauza initiativei pe care o considera nedreapta si discriminatorie, arata tot AFP, in conditiile in care, spune presedintele, Romania a indeplinit toate conditiile tehnice pentru intrarea in Schengen.
In orice caz, comisa oficiala de experti a UE, care a verificat indeplinirea conditiile de acces la spatiul Schengen in cele doua tari, va prezenta un raport in ianuarie. Abia atunci membrele Schengen vor lua o decizie, arata BBC.
Citeste si Jurnalul!