Antena Căutare

Financial Times: "Democratia greaca este pusa in pericol!"

Grecia a inceput cursa pentru formarea coalitiei de guvernamant care va decide soarta monedei europene. Antonis Samaras, liderul partidului grec de dreapta Noua Democratie, a declarat ca problema formarii unui Guvern trebuie solutionata imediat.

In urma scrutinului de duminica, formatiunea pro-europeana Noua Democratie a obtinut aproape 30 la suta din sufragii, cu trei procente mai mult decat principalul competitor, partidul Syriza.

Acum, provocarea cea mare a castigatorilor este formarea unui nou Guvern, un executiv care sa renegocieze cat de mult poate pactul privind masurile de austeritate.

Noua Democratie are trei zile la dispozitie sa isi gaseasca aliati ca sa poata forma un guvern si sa evite iesirea Greciei din Zona Euro. Daca Parisul si Bruxellesul au aratat mai multa intelegere in ceea ce priveste data limita privind implementarea reformelor, Germania a tinut totusi sa sublinieze ca masurile de austeritate nu sunt negociabile.

"Voi incerca sa formez un Guvern de salvare nationala impreuna cu partidele care cred in orientarea europeana a tarii si care cred in euro (...). Trebuie sa purtam negocieri necesare planului (de austeritate), pentru a scoate poporul din realitatea dureroasa a somajului si din dificultatile incredibile pe care le traverseaza familia greaca", a spus Samaris, citat de Mediafax.

Insa, potrivit analistilor de la Finacial Times, rezultatele electorale demonstreaza pericolul in care este pusa democratia greaca. Partidul de centru-dreapta Noua Democratie a castigat alegerile, dar Parlamentul, pentru prima data in istoria Greciei, va fi plin de extremisti. In afara de neonazisti si partidul comunist stalinist, mai este si Syriza, formatiune al carei lider este un admirator al lui Mao Zedong, Fidel Castro si Hugo Chavez.

Antonis Samaras a castigat scrutinul, dar fara o majoritate absoluta, cu 29,66 la suta, adica 129 de locuri din cele 300 ale Parlamentului elen, fata de rivalul sau, Alexis Tsipras, liderul stangii radicale antiausteritate Syriza, care a obtinut 26,8 la suta din voturi si 71 de deputati.

Cu o economie in cadere libera si o populatie epuizata de patru ani de austeritate, misiunea viitoarei coalitii de guvernare nu este deloc usoara. Prima proba de foc pe care acesta va trebui sa o treaca este renegocierea termenilor de ajutor financiar cu Uniunea Europeana si FMI.

Citeste si Antena3!

FOTO: EPA / Intact Images

Elie Wiesel a renuntat la Ordinul Marea Cruce, dupa ceremoniile in onoarea simpatizantului nazist Jozsef Nyiro... Politiste ucise in sudul Frantei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x