Antena Căutare

Greva: Scaderea salariilor, inghetarea pensiilor si cresterea TVA paralizeaza Spania

Nemultumiti de masurile de austeritate luate de guvernul socialist, functionarii spanioli au intrat in greva de 24 de ore. Greva de astazi este "preludiul" unei greve generale ce ar putea avea loc in urmatoarele zile, care va fi o actiune de protest fata de un proiect guvernamental de reformare a pietei muncii.



In conditiile in care deficitul bugetar este in prezent de peste 11%, guvernul spaniol este supus la presiuni din partea UE pentru a-si reduce cheltuielile. Prin urmare, premierul socialist, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a anuntat masura reducerilor salariale in sectorul public in medie cu 5%, masura ce a intrat in vigoare la 1 iunie. De asemenea, cota TVA a fost crescuta cu doua puncte procentuale. Iar unele pensii au fost inghetate, potrivit BBC.

Aproximativ 60 de intruniri si manifestatii sunt prevazute in intreaga tara sub cuvantul de ordine "8-J. Greva a serviciilor publice. Opriti lucrul! NU reducerilor salariale si sociale!".

Greva va afecta toate sectoarele care implica functii publice: ministere, administratii centrale, regionale si locale, sanatate, educatie, politie, justitie, precum si posta, agentiile pentru ocuparea fortei de munca, vamile.

Prin reducerea salariilor functionarilor si inghetarea lor in 2011, Guvernul spera sa economiseasca aproximativ 4,5 miliarde de euro in decurs de doi ani.

Aceste masuri fac parte dintr-un plan de accelerare a reducerii deficitului public, de 15 miliarde de euro (11,2% din PIB in 2009), pentru perioada 2010-2011, anuntata in mai de Zapatero, sub presiunea pietelor si a dificultatilor din zona euro. Madridul s-a angajat sa isi reduca deficitul la 3% pana in 2013.

Nicolas Sarkozy interzice bodyguarzii inalti... Atentat cu bomba la Istanbul: 15 raniti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x