Antena Căutare

Inceputul sfarsitului "Seicului terorii", Osama bin Laden

Dupa 9/11, Osama bin Laden a devenit cel mai cautat om de pe planeta. El era liderul gruparii teroriste al-Qaeda, retea care a stat in spatele atentatelor de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite. Iar 10 ani Statele Unite ale Americii l-au vanat.


Majoritatea fratilor sai au studiat in strainatate, dar Osama a decis sa ramana in Arabia Saudita.

Viitorul lider Al Qaeda si-a gasit chemarea in anul 1979, cand trupele sovietice au invadat Afganistanul. Alaturi de afgani a declansat razboiul sfant impotriva comunistilor, finantat din banii familiei lui.

Dupa ce sovieticii au fost alungati din Afganistan, Osama a pus bazele Al Qaida si a inceput un jihad global, impotriva Statelor Unite, care, in mod ironic sponsorizase rezistenta afgana in razboiul impotriva URSS.

Cand Irakul condus de Sadam Hussein a invadat Kuweitul in anul 1990, Bin Laden si-a oferit ajutorul familiei regale kuweitiene, dar a fost refuzat. In schimb, mai marii Kuweitului au cerut sprijinul Statelor Unite.

Bin Laden a fost expulzat din Arabia Saudita si s-a refugiat mai multi ani in Sudan, unde a pus bazele mai multor baze militare pentru pregatirea insurgentilor Al Qaeda, pentru ca mai apoi sa plece in Afganistan. Intr-un interviu pentru CNN a amenintat in mod direct Statele Unite sa isi scoata trupele din Arabia Saudita.

Au urmat ani intregi in care a cerut Statelor Unite sa paraseasca Irakul si sa intrerupa relatia cu Israelul. Bin Laden a lansat atacuri sinucigase impotriva ambasadelor americane din Kenya si Tanzania. In anul 2000 a ucis mai multi soldati pe o nava americana in Yemen.


Atacuri teroriste atribuite lui Osama bin Laden













Planuirea atacurilor de la 11 septembrie 2011


Ideea atacurilor de la 11 septembrie i-a venit lui Khalid Sheikh Mohammed, care i-a prezentat ideea lui Osama bin Laden in 1996. La acel moment, Bin Laden si al-Qaeda erau intr-o perioada de tranzitie, mutandu-se inapoi din Sudan in Afganistan. Atentatul cu bomba de la ambasada SUA din Sudan si fatwā din 1998 a lui bin Laden au marcat un punct de cotitura, bin Laden intentionand acum sa atace Statele Unite.

La sfarsitul lui 1998 sau la inceputul lui 1999, bin Laden i-a dat lui Mohammed aprobarea de a incepe organizarea atacului. In primavara lui 1999 au avut loc o serie de intalniri intre Khalid Sheikh Mohammed, Osama bin Laden, si secundul sau Mohammed Atef. Mohammed a furnizat suportul operational al atacului, inclusiv la selectia tintelor si cu aranjamentele de calatorie ale teroristilor. Bin Laden a obiectat la unele idei ale lui Mohammed, respingand unele tinte potentiale cum ar fi Turnul US Bank din Los Angeles deoarece „nu era destul timp de pregatire pentru o asemenea operatiune".

Bin Laden a fost liderul operatiunii, aducand si ajutor financiar, si a fost implicat in alegerea participantilor la atacuri. Bin Laden ii alesese initial pe Nawaf al-Hazmi si pe Khalid al-Mihdhar, ambii jihadisti cu experienta, care luptasera in Bosnia. Hazmi si Mihdhar au sosit in SUA la jumatatea lui ianuarie 2000, dupa ce au calatorit in Malaezia sa participe la summitul al-Qaeda de la Kuala Lumpur.

In primavara lui 2000, Hazmi si Mihdhar au luat lectii de zbor in San Diego, California, dar ambii nu prea vorbeau engleza si nu au invatat bine sa zboare si in cele din urma au folosit doar ca teroristi de „forta" si nu ca piloti. Spre sfarsitul lui 1999, un grup de oameni din Hamburg, Germania, printre care Mohamed Atta, Marwan al-Shehhi, Ziad Jarrah si Ramzi Binalshibh au sosit in Afganistan.

Bin Laden a ales acesti oameni pentru atacuri deoarece erau educati, vorbeau engleza si aveau experienta cu traiul in Occident. Noii recruti au fost cautati dupa capacitati speciale, ceea ce a permis liderilor al-Qaeda sa-l identifice si pe Hani Hanjour, care avea deja licenta de pilot comercial.

Hanjour a sosit la San Diego in ziua de 8 decembrie 2000, si i s-a alaturat lui Hazmi. Curand dupa aceea, ei au plecat in Arizona, unde Hanjour s-a mai reantrenat. Marwan al-Shehhi a sosit la sfarsitul lui mai 2000, Atta a sosit la 3 iunie 2000, iar Jarrah la 27 iunie 2000. Binalshibh a cerut de mai multe ori viza pentru Statele Unite, dar, fiind yemenit, viza i-a fost respinsa pe motiv ca ar fi putut depasi perioada de sedere si ar fi ramas ca imigrant ilegal. Binalshibh a ramas la Hamburg, ocupandu-se de coordonare dintre Atta si Khalid Sheikh Mohammed.

Cei trei membri ai celulei de la Hamburg au invatat sa piloteze in Florida de sud. In primavara lui 2001, au inceput sa soseasca in Statele Unite si teroristii de forta. In iulie 2001, Atta s-a intalnit cu Binalshibh in Spania, unde si-au coordonat detaliile atacurilor, inclusiv alegerea finala a tintelor. Binalshibh a transmis si dorinta lui Bin Laden ca atacurile sa aiba loc cat mai curand cu putinta.


Prinderea si uciderea lui Osama bin Laden

Dupa o supraveghere secreta, ce a durat luni intregi, a locului unde se banuia ca se afla ascunzisul dusmanului numarul 1 al Statelor Unite, Osama bin Laden a fost ucis in zorii zilei de 2 mai 2011 (UTC+6) in Abbottabad, la cateva sute de kilometri nord-est de Islamabad. Actiunea a fost dusa la indeplinire de o trupa speciala de comando americana, de sub comanda JSOC. Trupa de comando face parte dintr-o unitate speciala a marinei americane (United States Navy); membrii ei au fost adusi cu doua elicoptere si au patruns in locul unde era ascuns Bin Laden.



Osama bin Laden, dupa ce a opus rezistenta inarmata, a fost impuscat in cap si in piept de catre soldatii americani. Operatiunea militara ar fi durat circa 40 de minute; in acest timp au fost ucisi, in afara de Bin Laden, trei barbati si o femeie, printre morti numarandu-se si unul din fiii lui Bin Laden. Șase persoane au fost arestate; printre ele se afla trei sotii si fiii lui Bin Laden. Identificarea lui Bin Laden s-a facut prin test genetic in Afganistan, dupa care cadavrul lui a fost aruncat intr-un loc neprecizat din Marea Arabiei. Moartea lui Bin Laden a fost confirmata intr-o cuvantare a presedintelui Barack Obama la televiziunea americana.

Știrea mortii lui a fost sarbatorita cu urale in SUA, pe cand in lumea araba a declansat reactii diferite. Prin moartea lui Bin Laden, guvernul Statelor Unite a dovedit lumii ca atentatele teroriste nu vor ramane nepedepsite. Unii experti sunt de parere ca moartea lui va duce la actiuni de razbunare a adeptilor sai, iar Osama bin Laden va fi considerat un martir.

Exista de asemenea o intreaga serie de teorii ale conspiratiei care sustin printre altele ca Bin Laden ar fi fost ucis de mult, ca nu ar fi existat in mod real niciodata sau ca ar fi fost un agent american.

Citeste si .. Osama Bin Laden a fost ucis. Un membru Al Qaeda confirma moartea teroristului

Testele ADN confirma moartea lui Osama bin Laden

Aruncarea in mare a ramasitelor lui Bin Laden, contrara regulilor Islamului


Al-Qaeda


Originile al-Qaeda pot fi gasite in 1979 cand URSS a invadat Afganistanul. La scurt timp dupa invazie, Osama bin Laden a calatorit in Afganistan unde, cu ajutor din partea guvernului american, a ajutata la organizarea mujahedinilor arabi si a infiintat organizatia Maktab al-Khidamat (MAK) de rezistenta antisovietica. In 1989, cand armata sovietica s-a retras, MAK s-a transformat intr-o „forta de reactie rapida" intr-un jihad impotriva tuturor guvernelor din lumea musulmana.

Sub conducerea lui Ayman al-Zawahiri, Osama bin Laden s-a radicalizat. In 1996, bin Laden a publicat primul fatwā, prin care cerea soldatilor americani sa paraseasca Arabia Saudita.
Intr-un al doilea fatwā din 1998, bin Laden si-a anuntat obiectiile fata de politica externa a Statelor Unite fata de Israel, precum si fata de prezenta continuata a trupelor americane in Arabia Saudita dupa Razboiul din Golf.

Bin Laden s-a folosit de texte islamice pentru a instiga la violenta impotriva armatei si cetatenilor SUA pana la satisfacerea cerintelor lor, spunand ca „ulema au fost de acord intotdeauna de-a lungul istoriei islamice ca jihad este o datorie individuala daca dusmanul distruge tarile musulmane."

Alti membri al-Qaeda


In „Substitution for Testimony of Khalid Sheikh Mohammed" din procesul lui Zacarias Moussaoui, sunt identificate cinci persoane care cunosteau in intregime detaliile operatiunii. Acestea sunt Osama bin Laden, Khalid Sheikh Mohammed, Ramzi Binalshibh, Abu Turab al-Urduni si Mohammed Atef. Pana astazi, doar unele figuri periferice au fost judecat sau condamnate in legatura cu atacurile. Bin Laden nu a fost inca pus sub acuzare pentru atentat.

La 26 septembrie 2005, instanta suprema spaniola condusa de judecatorul Baltasar Garzón l-a condamnat pe Abu Dahdah la 27 de ani de inchisoare pentru conspiratie in cazul atentatelor de la 9/11 si pentru apartenenta la organizatia terorista al-Qaeda. In acelasi timp, alti 17 membri al-Qaeda members au fost condamnati la pedepse intre sase si unsprezece ani de inchisoare. La 16 februarie 2006, curtea suprema spaniola i-a redus lui Abu Dahdah pedeapsa la 12 ani deoarece a considerat ca participarea sa la conspiratia nu a fost demonstrata.

sursa: ro.wikipedia.org

Panica: Un aeroport din Washington, evacuat din cauza "unui obiect suspect"... 11 septembrie 2001 - Ziua care a schimbat lumea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x