"Sunt voci care spun ca Romania si Bulgaria au fost primite prea devreme in UE si ca poate ar fi trebuit sa mai asteptam cativa ani. La admiterea in UE existau aceste criterii privind coruptia, transparenta, societatea. Greseala a fost facuta atunci. Pot intelege acest punct de vedere: am indeplinit toate criteriile tehnice, de ce va mai plangeti? Dar acesti oameni trebuie sa inteleaga ca atunci (in 2007) am ezitat si ca acum incercam sa reparam greseala pe care am facut-o atunci. Stiu ca este putin nedrept", spune eurodeputata.
"Nu ar trebui sa fie asa. Chiar daca spunem ca sunt chestiuni tehnice in cazul aderarii la Schengen, ultimul cuvant il are decizia politica ", recunoaste eurodeputata. La fel se intampla cu criza euro si cu Grecia, spune Essaya: "De ce se afla acum zona euro in criza, de ce a fost admisa Grecia in zona euro, cand existau 5 criterii pentru admitere? Pentru ca s-a luat o decizie politica".
Proasta gestionare a comunitatii rome, principalul motiv de respingere
Potrivit eurodeputatei, cel mai important motiv de respingere a Romaniei este gestionarea romilor.
"Cand avem discutii in Parlament despre situatia romilor din Romania, multi spun ca ar trebui sa asteptam pana cand putem fi siguri ca Romania si Bulgaria au grija cum trebuie de grupurile lor minoritare. Apoi putem decide daca cele doua tari intrunesc criteriile Schengen", a spus Sari Essayah pentru sursa citata.
In al doilea rand Sari Essayah vorbeste despre coruptia in vami. Cu toate ca autoritatile romane au demarat operatiuni de amploare de arestare a vamesilor, reportajele internationale arata ca o spaga medie pe tura in vamile romanesti ajunge la 6.000 de euro.
Al doilea motiv este coruptia din vami . Sari Essayah cunoaste operatiunea de amploare a autoritatilor romane, in urma careia au fost arestati sute de vamesi, dar nu uita nici reportajele internationale care au aratat vilele de lux ale vamesilor romani si bulgari, sau faptul ca spaga medie pe o tura la vama ar ajunge la aproape 6.000 de euro.
"Cred ca ar fi foarte bine sa vedem urmatorul Raport (pe Justitie) si apoi sa putem lua o decizie", a mai spus eurodeputata finlandeza.
sursa: Antena3